Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Varför ska kommunen gå tio miljoner plus – när det kan innebära massiva uppsägningar?

Annons

Skola, vård och omsorg har länge skattats högt när svenskarna prioriterar vilka frågor som de tycker är viktigast inom politiken.

 Socialdemokraterna skriver bland annat att de, vad gäller skolan, vill göra följande:

- Investera i lärare och skolledare. Eftersom alla elever har rätt till att möta behöriga och skickliga lärare.

- Öka personaltätheten och minska stora klasser.

- Satsa på tidiga insatser, fler specialpedagoger och stärkt elevhälsa.

 Men, det här är vad Socialdemokraterna anser centralt. Annat blir det när det gäller att omsätta de vackra orden i konkret handling på lokal nivå.

 I dag, tisdagen den 21 november, kommer vi att få facit på om den styrande majoriteten i Hedemora kommun lever upp till de vackra orden om att satsa på skolan. Det är nämligen så att bildningsnämnden tilldelats en budgetram för 2018, som ligger 9,3 miljoner lägre än utfall 2017. Dessutom har den styrande majoriteten beordrat bildningsnämnden att pruta 20 miljoner kronor för att komma ner till budgetramen!

 Jag hade kunnat förstå detta, om det vore så att skatter och statsbidrag inte räckte till, men så är det inte. Den styrande majoriteten envisas nämligen med att föreslå att kommunens budget för 2018, skall ge ett överskott om tio miljoner kronor – resurser som skulle kunna användas för att leva upp till de vackra orden om att satsa på skolan.

Sparbetinget för skolan ligger för det första på de 20 miljoner kronor som majoriteten bestämt. På det tillkommer det sedan ett underskott som den låga ramen för innevarande år har medfört. 80 procent av skolans utgifter utgörs av skolpersonalens löner, av skolmat, skolskjutsar och läromedel. Man behöver därför inte ha speciellt mycket innanför pannbenet för att förstå att denna ekvation inte går ihop.

 Som jag ser det kan resultatet bli något av följande:

En uppsägning av lärare motsvarande 20 miljoner kronor.

Större klasser och eller nedläggning av byskolor.

Att kommunen bryter mot skollagen, nationella och lokala mål.

 Vi i Kommunlistan har presenterat ett finansierat budgetförslag, där skolans ram ligger 14 miljoner kronor högre än vad majoriteten föreslagit. Vid kommunstyrelsen senaste möte röstades vårt förslag ner. Nu är det dags för kommunfullmäktige att säga sitt. Kan man våga hoppas att ledamöterna har det politiska modet att rösta med vårt budgetförslag ?

Fullmäktigeledamöter från alla partier, tänkt så här: En investering i skolan medför en investering i vår gemensamma framtid. Våga visa mod i dag, den 21 november  - för barnens framtid, för allas vår framtid !

 Allan Mattsson, ledamot i bildningsnämnden, Kommunlistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons