Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De äger 300 rum och kök

/
  • För snart 2,5 år sedan tog Kirsi och Mattias Ersdala över det gamla sanatoriet Solbacken. De vill gärna göra Solbacken till en övningsplats för olika aktörer.
  • Ett intilliggande hus fick paret Ersdala med
  • För ett par veckor sedan genomförde Dalregementsgruppen militära övningar med Dalarnas Hemvärnsbataljon, bland annat strid i bebyggelse i Solbackens gamla sanatorium.
  • Solbacken har tidigare fungerat som sanatorium, sjukhus och flyktingförläggning.

Det gamla sanatoriet Solbacken i Tjärnan marknadsförs nu som Camp Solbacken. Ägarna vill hyra ut anläggningen för olika typer av övningar för bland annat militären, men även till privata aktörer.
– Vi ser stor potential i anläggningen, säger Mattias Ersdala, en av ägarna till Solbacken.

Annons

För ett par veckor sedan höll Försvarsmakten en stor övning vid Solbacken. I dagarna har blivande officerare från ledningsregementet i Enköping genomgått en så kallad utmattningsövning vid Solbacken. Mattias och Kirsi Ersdala, som äger anläggningen vill gärna göra Solbacken till en övningsplats för flera aktörer.

– Försvarsmakten har varit här och övat och de var väldigt nöjda. Polisen och räddningstjänsten har också varit här och rekat inför kommande övningar. De reagerade positivt, men vi har inte bestämt några övningar ännu, berättar Mattias Ersdala.

Paret Ersdala köpte Solbacken för snart 2,5 år sedan. De har ägnat mycket tid åt att städa och rusta den enorma anläggningen.

– Vad var det det stod i annonsen? "300 rum och kök"?, undrar Kirsi Ersdala.

– Vi vet inte exakt hur många rum det är, men det är minst 200 i alla fall. Jag tror att den totala ytan är på 4 500 kvadratmeter. Sedan ingår elva hektar mark i fastigheten också, berättar Mattias Ersdala.

Ett intilliggande hus fick paret "på köpet".

– Vi kallar det för "hyreshuset". Det var här som personalen som jobbade på sanatoriet bodde. Men Solbacken byggdes 1915 och det här huset först 1950, tidigare bodde personalen i själva Solbacken, säger Mattias Ersdala.

– Men "hyreshuset" har inte direkt underhållits regelbundet, inflikar Kersi Ersdala

– Som tur var så räddade Tjärnanborna det här huset när anläggningen lämnades vind för våg. De tappade ur vattnet ur elementen och så. Själva Solbacken är bortom räddning på den punkten, men "hyreshuset" har vi stora planer för. Vi vill rusta huset och ordna övernattningsplatser för de som deltar i övningarna, säger Mattias Ersdala.

Solbacken har under årens lopp fungerat som sanatorium, sjukhus och flyktingförläggning.

– Vi ser potential i anläggningen och att hyra ut den till olika former av myndighetsövningar. Dessutom vill vi hyra ut den till svensexor, möhippor och företagskickoffer. Vi fick med ett gäng som spelar airsoft "på köpet", så att säga. De hyrde in sig här under den förra ägaren och var jätteglada över att få fortsätta. De är här och spelar ett par gånger i månaden, berättar Mattias Ersdala.

Planer finns även på att marknadsföra Solbacken som en träningsanläggning under namnet Camp Solbacken.

– Vi planerar att erbjuda träningsresor hit, bootcampinspirerad träning i naturen. Så vi har tre ben som vi vill utveckla, myndighetsövningarna, uthyrningen till airsoft, paintball med mera samt träningsbiten. Det verkar som att ryktet om Solbacken har börjat sprida sig, det har börjat ringa många som är intresserade, säger Mattias Ersdala.

Har ni problem med nyfikna personer som vill titta på anläggningen?

– Inte så mycket faktiskt, men det händer. Det var nog värre för den förra ägaren som satte upp övervakningskamerorna, som för övrigt fortfarande är i drift. Det brukar röra sig om folk som är intresserade, som hör av sig och vill titta på byggnaderna. Men vi kanske får börja med guidade visningar av Solbacken om folk är så nyfikna, säger Mattias Ersdala med ett leende.

Fotnot: Mer information om Camp Solbacken finns på www.campsolbacken.se

Mer läsning

Annons