Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för surströmmingpremiär

/
  • Göran Badlund som är ordförande i sällskapet S3 ser mycket fram emot surströmmingspremiären.  Foto: Sanna Bergens

Annons

Surströmmingssällskapet S3 från Hedemora har 98 medlemmar och de äter surströmming en torsdag varje månad. Men den här torsdagen är det officiell surströmmingspremiär och då blir det något särskilt.

- Vi ska ha vår årliga provsmakning, förklarar ordföranden, eller flaggskepparen, Göran Badlund. Vi har ett blindtest. Någon delar ut smakprov till oss, så röstar vi fram den godaste.

Den sort som vinner köper sällskapet in i stora mängder för sina möten under resten av året.

- Och tänk att år efter år är det samma sort som vinner, fortsätter Göran. Fjolårets Oskar. Den har väl lagrats lite extra över sommaren och smakar därför extra gott.

Det finns många olika sätt att äta surströmming på. Göran nämner några vanliga varianter som surströmmingsklämman, rullen och burkvarianten.

- Mitt tips till någon som aldrig har ätit surströmming tidigare är att göra en klämma, säger han. Då tar man ett hårt tunnbröd med smör och lägger på färskpotatis. Sedan lägger man dit strömmingen och lök. Så tar man ännu ett tunnbröd ovanpå som ett lock. Det brukar vara nybörjarmetoden att äta på. Med mjuka tunnbröd kan man göra en rulle istället.

Själv föredrar Göran den varianten när man tar fisken direkt ur burken.

- Så brukar vi äta den på våra möten, berättar han. Jag tycker om att blanda löken med lite gräddfil eller crème fraiche också. Men somliga tar hellre lite messmör. Så dricker vi lättöl eller mjölk till.

Fakta: Jäst tradition

Surströmming är strömmingsfiléer som har konserverats genom jäsning.

Jäsning har använts som konserveringsmetod i Sverige sedan bronsåldern, men fick ett uppsving under 1500-talet då Gustav Vasas krigsföring orsakade saltbrist.

När fisken jäser bildas syror ur fiskens sockerarter och det är detta som avger den starka doften.

Surströmmingspremiären hålls alltid den tredje torsdagen i augusti.

Fram till år 1998 var surströmmingspremiären lagstadgad för att myndigheterna ville vara säkra på fiskens mognad. Men numera håller tillverkarna liv i traditionen på egen hand.

Annons