Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumgallerian ger liv åt Hedemora

/

Annons

En hel del människor hade samlats på parkeringen i god tid innan dörrarna öppnades. Inne i gallerian var spänningen hög. De sista förberedelserna fixades till, trubaduren kollade micken och inne på systembolaget hällde man upp alkoholfritt vin i små provglas. Fastighetsägaren själv öppnade portarna och välkomnade en nyfiken skara. Många timmars arbete var till ända.

Under ett och ett halvt år har Anders Goodholm renoverat fastigheten, och idag är det endast en butikslokal och två kontor som inte är uthyrda.

Hur känns det nu?

- En lättnad. Det har varit väldigt intensivt, igår höll vi på till halv tio och satte upp de sista skyltarna.

Innan bandet klipptes höll Lennart Silfverin invigningstal. Han pratade om vikten av tillgänglig handel, så att vi slipper åka till storhandlarna utanför staden. Och för att få gallerian att hålla över tiden krävs duktiga köpmän och förstående kunder.

- I en centrumnära handel får man råd och tips. Man vet vad folk heter, och de kommer ihåg en när man kommer in för att byta en vara, säger Silfverin.

- Det är oerhört viktigt att vi vågar ta upp fighten mot storhandlarna. Allt handlar om volymer idag, men jag tror folk kommer tillbaka när man får service och hjälp.

Sen var det dags att inviga Hedemoras första rulltrappa. En världhändelse som någon uttryckte det. Anders Goodholm, Linus Persson och Felix Andersson var först ner till underjorden. Fast de hade tydligen tjuvåkt hela veckan, berättade Camilla Goodholm.

Butikerna dukade upp olika smakprover. Delikatessaffären bjöd på ost och choklad, och en duo bestående av Kalle Thorsell och Tibor Takács underhöll med musik.

Det är en stor satsning Anders Goodholm har gjort. Från början försökte han få med kedjor som Hennes och Mauritz och Kappahl, men de krävde en befolkning på minst 20 000 och tackade därför nej. Nu är det mest lokala butiker. Många var missnöjda med sina gammla lokaler och lockades av de stora och ljusa, men kanske främst av fördelen att vara under samma tak.

Mer läsning

Annons