Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern tog strid om avgift

/
  • Votering. Kommunfullmäktiges ordförande Berndt Nygårds ställdes på hårda prov av de många voteringarna. Foto: Berndt Norberg
  • Gun. Gun Drugge drog en lans för småföretagen och krävde många voteringar men fick ge sig för majoriteten. Foto: Berndt Norberg

Annons

Det enda majoriteten och oppositionen var överens om är timtaxan på 583 kronor i timmen. Orsaken till kontrollavgiften är en EG-förordning som trädde i kraft förra året där Sverige valt att finansieringen ska ske genom avgifter.

Centern gick ut hårt när avgiftsfrågan skulle avgöras genom att bland annat kräva lägre kontrollavgifter för företag med få anställda. Bland annat krävde centern att anläggningar med färre än två årsarbetande ska betala 75 procent av avgiften.

Gun Drugge krävde också att kommunen årligen skulle rapporteras tidsåtgången för varje anläggning i förhållande till erlagd avgift. Hon föreslog också att nya företag ska placeras i en lägre avgiftsklass. Något som Stockholms stad har gjort.

- Kan man göra det i Stockholm så kan vi också göra det, sa Drugge.

Hennes förslag innehöll också en samordning av kontroller så långt det är möjligt. Men även på den punkten blev hon nedröstad.

- Det känns främmande att man kan rösta ner mitt förslag om att redovisa tidsåtgången i förhållande till den betalda avgiften, sa en upprörd Gun Drugge direkt efter voteringarna.

Mer läsning

Annons