Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl gör Hedemora känt på Wikipedia

/
  • Carl Eklund ägnar en stund varje dag åt att skriva på Wikipedia eller att gå in och plocka bort klotter i form av könsord, förtal eller felaktiga uppgifter.
  • – Eftersom Wikipedia dyker upp först när man googlar på ett begrepp borde föreningar och andra som har egna hemsidor fundera på att lägga ut informationen här, säger Carl Eklund.
  • Skärmdump som visar en del av artikeln Hedemora på Wikipedia som Carl Eklund har skrivit och konstruerat.

Att Lappens är ett av landets bästa gatukök och att dokusåpan Farmen spelades in i trakten. Det var i stort sett allt som stod att läsa under artikeln Hedemora på Wikipedia för fem år sedan. Det finns så mycket mer att berätta tyckte Carl Eklund. Han började jaga fakta, skriva och lägga ut den omfattande information om staden som finns att läsa på Wikipedia i dag.

Annons

Wikipedia är det nätbaserade uppslagsverket som skapas av folket. Det var den milt sagt usla presentationen av Hedemora där som ledde till att Calle Eklund att bli en inbiten wikipedian. Så kallas entusiasterna som regelbundet och helt oavlönat sliter med att förse Wikipedia med ny information.

– De som tycker att vi är ena riktiga nördar kallar oss i stället wikiidioter, säger Carl med ett skratt.

Tack vare hans idoga sökande i historieböcker, statistiksamlingar och ett flitigt fotograferande presenteras numera Hedemora på Wikipedia i en fyllig artikel med fotografier, kartor och tabeller.

Artikeln om Hedemora är mycket längre och håller betydligt högre kvalitet än de som beskriver grannstäderna Säter, Avesta och Borlänge.

– Vi är tyvärr inte så många som håller på här i Dalarna, det gäller generellt för skogslänen. Det betyder att det blir lite torftigt med material om våra hemtrakter, förklarar Carl.

Förutom att han skriver om Hedemora har Carl författat rader av artiklar inom sina intresseområden kemi, biologi och geovetenskap.

Vem som helst kan när som helst lägga upp en ny artikel om vad som helst på Wikipedia. Trycker man på knappen redigera kan man också gå in och komplettera eller rätta fel i en redan existerande artikel.

– Det betyder att det skrivs mycket strunt, läggs in könsord och texter som innehåller förtal. Men vi är många "poliser" som ser till att sådant klotter snabbt rensas bort.

Carl visar ett exempel med någon lustigkurre som har ersatt några rader i artikeln om Hedemora med den starkt missvisande informationen att Hedemora är Egyptens huvudstad belägen i USA.

– Den ursprungliga texten, liksom den falska, lagras för evig tid på Wikipedias servrar. I det här fallet kan jag se att en wikipedian i Skåne inom en minut gick in och plockade bort klottret och återställde artikeln.

Man kan antingen registrera sig med ett konto på Wikipedia eller att välja att vara helt anonym. Väljer man som oregistrerad att lägga in texter så registreras ändå IP-adressen till den dator som använts.

– Det har betydelse när man bedömer trovärdigheten i informationen. Kommer den från en registrerad användare är en mer säker källa än en oregistrerad.

Carl är flitig med att ange källor till det han skriver. Det är de små blå siffrorna som finns i texten. Klickar man på dem kan man se var han har hämtat sin information.

– Etablerade uppslagsverk som Nationalencyklopedin anger inga källor. Wikipedias existens kommer snart att tvinga dem att göra det. Undersökningar visar också att felprocenten hos Wikipedia ligger på ungefär samma nivå som hos de etablerade.

Enligt statistiken har Carl drygt 14 000 wikipediankollegor i Sverige. Det är de som varit inne och redigerat på Wikipedia minst tio gånger under det senaste året. Där framgår det också att han totalt har producerat 136 artiklar och plockat bort klotter över 1 500 gånger.

– Jag fungerade som administratör under tre år. Det är en funktion man väljs till. Då kan man också gå in och blockera IP-adresser som det kommer mycket skräp i från, förklarar Carl.

Vad är då drivkraften bakom Carls ideella slit i kunskapens tjänst?

– Det ger en viss tillfredsställelse att folk läser vad jag skriver och att det är min text och mina texter som kommer högst upp när man googlar på ett ord, säger han.

Wikipedia har hög trovärdighet hos svenska folket visar statistiken. Under de senaste tolv månaderna har närmare en miljard klick gjorts på de svenskspråkiga sidorna.

Mer läsning

Annons