Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla från Hedemora till operan

/
  • I höst är Camilla Sörman med i Göteborgsoperans uppsättning av musikalen Chess.
  • På bilden syns Camilla Sörman i musikalen Sabinas Fall som hon, tillsammans med Dan Hedemark, själv har författat och medverkat i.
  • Efter tre år på Teaterhögskolan i Göteborg arbetade Camilla Sörman på lyxkryssningsfartyget M. S Color Fantasy. På bild syns en av föreställningarna från båten.

Camilla Sörman, Hedemora, kommer att vara med i Göteborgsoperans uppsättning av Chess. Musikalen blir Göteborgsoperans stora satsning för i år och beräknas ha premiär i september.

Annons

Camilla Sörman är uppvuxen i Borlänge, men bor nu i Hedemora tillsammans med sin sambo. Hon har skrivit kontrakt med Göteborgsoperan.

Från och med september kommer hon att ha sin konstnärliga bas i Göteborg för att medverka i den svenska bearbetningen av 80-talsmusikalen Chess. Camilla Sörman har tidigare medverkat i musikaler som Little Shop of Horrors, Hair, Fame och Sound Of Music i Dalarna, men Chess på svenska blir hennes första musikal på Göteborgsoperans stora scen.

– Lite pirrigt är det såklart, men det kommer att bli roligt. Jag älskar verkligen Chess, det är så fantastisk musik, säger Camilla Sörman.

Chess är skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus tillsammans med textförfattaren Tim Rice. Musikalen hade urpremiär i London 1986 och 2002 hade Lars Rudolfssons svenska bearbetning av musikalen, Chess på svenska, premiär på Cirkus i Stockholm. Det är denna bearbetning som nu sätts upp på Göteborgsoperans scen och med i ensemblen är Camilla Sörman.

– Jag har en roll i ensemblen. Vi börjar repa den 16:e juli och från september till slutet av mars är det föreställningar, så det kommer att vara fullt ös framöver, säger Camilla Sörman.

Chess blir Göteborgsoperans stora musikalsatsning för 2012. Uttagningarna för musikalen började redan i november förra året och av de hundratals som gick på uttagningarna var det ungefär 20 personer som slutligen fick en roll i ensemblen. Men Camilla Sörman tvekade aldrig på sin prestation.

– Jag har en väldigt bred röst, och behärskar både pop, jazz, musikal och klassiskt, vilket är ett måste för musiken i Chess och jag tror det är därför de valde mig. Både körprovet och det individuella provet kändes verkligen skitbra, säger Camilla Sörman.

Enligt Camilla Sörman har musiken alltid varit en del av hennes liv, efter att ha gått det estetiska programmet på Haraldsbogymnasiet sökte hon in till Musikkonservatoriets linje för klassisk sång i Falun. Men utbildningen, som i vanliga fall sträcker sig över två år, blev för klassisk för Camilla Sörman som hoppade av skolan efter ett år. Istället sökte hon in till Teaterhögskolan i Göteborg.

– Musikkonservatoriet tyckte det var slöseri med talang, men jag hade tröttnat att bara sjunga klassiskt. Jag ville sjunga musikal så jag provade att söka in till Teaterhögskolans treåriga musikalprogram och kom in, säger Camilla Sörman.

Av de 500 som söker in till musikalprogrammet är det endast fem personer per klass som kommer in. Men efter tre år på musikalprogrammet tog Camilla Sörman en tvåårig paus från musiken.

– Kreativiteten försvann, jag tröttnade helt enkelt på hela grejen och jag var inte heller särskilt aktiv med att gå på auditions. Jag spelade Audrey i Little Shop of Horrors i Gagnef, sjöng på lite konserter, bröllop och begravningar, men det var allt. När jag sen såg att Göteborgsoperan skulle sätta upp Chess var det som om allt kom tillbaka, säger Camilla Sörman.

Och några fler pauser från musiken blir det inte, menar Camilla Sörman.

– Jag vill söka större roller i framtiden och jag tror att Chess kan vara en bra start. Just nu är jag i alla fall jättesugen på att både frilansa som musikalartist och skriva egna musikaler, säger Camilla Sörman.

Göteborgsoperans uppsättning av Chess på svenska beräknas ha premiär i september. Regisserar gör Mira Bartov.

Mer läsning

Annons