Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandbilar och chokladhjul lockade barnen

/
  • Utmanare. Några pojkar cyklade runt elden.
  • Vinnare. Tindra Bergenstål vann en godispåse vid chokladhjulet.
  • Barnbrasa. Enligt tradition i Långshyttan tändes först en brasa för barnen under eftermiddagen.
  • Provsittning. Kön till framsätet av brandbilarna var konstant under valborgsmässofirandet i Långshyttan.
  • Hjälparbetare. Lennart Eriksson skötte chokladhjulet för att skänka pengar till en internatskola i Lettland.

Annons

- Mamma, jag går ned till sjön så att du vet var jag är någonstans.

En liten flicka var mån om att inte oroa sina föräldrar innan hon försvann med några nyfunna vänner. Det var mycket liv och rörelse vid Tyllingens strand när barnens majbrasa tändes under måndagseftermiddagen. Även om brasan var i händelsernas centrum var den inte av barnens största intresse. Att få provsitta brandbilarna och att spela på chokladlotteriet var mer spännande.

Några flickor intog sandlådan och blev kvar där större delen av tiden brasan brann. Mest intresserade av elden var några pojkar, som betraktade elden, cyklade runt den och sprang fram och tillbaka till fyrverkeriplatsen för att inte missa avfyrandet. De fick nämligen själva trycka på en knapp för att avfyra varsin raket. Det blev bara några få raketer, men flertalet av barnen skulle komma tillbaks med sina föräldrar till kvällens stora brasa och det stora fyrverkeriet.

Lite försenad monterade Lennart Eriksson upp ett chokladhjul och han blev snart omgiven av lycksökare. En förälder köpte alla brickorna till sin son, som garanterades en godispåse som vinst. Pengarna från lotteriet går till en internatskola i Lettland.

- Jag har varit med i flera år och stöttat den här skolan och vi har varit flera som besökt Lettland och byggt om, målat, fräschat upp toaletter, skänkt porslin och ordnat för barnen, berättar Lennart Eriksson.

Vid grillen stod klass nio från Jonsboskolan och sålde korv och hamburgare i massor.

Mer läsning

Annons