Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boliden-dom uppskjuten

/
  • Spänning fortsätter. Mark- och miljödomstolen behöver ytterligare en vecka för att genomföra huvudförhandling i

Det kom ingen Boliden-dom i går från mark- och miljödomstolen.
– Domen är uppskjuten till den 31 januari på grund av hög arbetsbelastning, meddelar Nacka tingsrätt.

Annons

Som tidningen berättat vid ett antal tillfällen, väntar Boliden Mineral AB svar från mark- och miljödomstolen om sin miljardsatsning i Garpenberg.

Domen var satt att avkunnas på eftermiddagen den 25 januari.

– Det är vår ambition, sade rådman Claes-Göran Sundberg till tidningen för 14 dagar sedan. Vi hoppas åtminstone kunna lämna någon form av beslut.

Någon dom kom inte, dock ett beslut att domen skjuts upp till tisdagen den 31 januari på grund av hög arbetsbelastning.

Att domstolen redan från början tvekade angående dom, beror på att Svenska Naturvårdsverket, SNV lämnat in ett yrkande om avvisning eftersom: ”ansökan i nuvarande skick är behäftad med sådana brister att den bör avvisas om den inte kompletteras”.

SNV kritiserar också mark- och miljödomstolen för att över huvud taget startat huvudförhandling utan dessa kompletteringar.

Domstolen tog ingen notis om denna kritik utan bedömde att huvudförhandling kunde påbörjas. Hur långt processen gått och vad ledamöterna kommit fram till är däremot inte offentligt. Svaret får vi om en vecka - förhoppningsvis.

Fyndigheter i Garpenberg började bearbetas redan på 1200-talet. Garpenberg är därmed Sveriges äldsta gruva som fortfarande är i drift.

Den förvärvades 1957 av Boliden och sedan dess har prospektering kraftigt ökat malmreserverna.

I januari 2011 togs beslut om en kraftig expansion av verksamheten. Boliden investerar 3,9 miljarder kronor i en helt ny gruvanläggning vid Lappberget i Garpenberg som ska vara klar 2015.

Expansionen kommer att genomföras under några och öka malmproduktionen successivt med 80 procent - från dagens 1,4 miljoner ton per år till 2,5 miljoner ton.

Boliden har i dag 350 anställda och beräknar att satsningen ska ge ytterligare 60-70 tjänster samt mängder med arbetstillfällen under utbyggnadstiden.

Mer läsning

Annons