Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar vid busstation stor säkerhetsrisk

/
  • Tydlig skylt. Trafikledaren Henrik Wiktorsson vill sänka skylten vid infarten så att den inte går att missa.  Foto: Mikaela Larm
  • Dyrt stopp. Det kostar ett tusen kronor i böter för en bilist som parkerar på bussplanen.  Foto: Mikaela Larm

Annons

- Bilarna är i vägen och hindrar oss i arbetet, ofta kan vi inte ens stanna vid hållplatsen, berättar busschauffören Leif Hellstenius.

Ibland står uppemot femton till tjugo bilar parkerade samtidigt på bussområdet och om tåget är försenat kan det dröja innan bilarna försvinner. Ofta är det dessutom just i anslutning till tågen som många bussar behöver komma fram på området.

Men Leif Hellstenius poängterar att det inte bara handlar om bussarnas framkomlighet, utan om säkerheten för passagerarna.

- När jag stannar vid busstoppet mitt på planen kliver passagerarna direkt ut till höger och om det då kommer bilar körandes är det såklart en stor risk att de blir påkörda, menar Leif Hellstenius.

Det här är inget nytt problem för chaufförerna, i flera år har bilisterna haft vanan att köra in på området.

- Det måste ske en förändring nu, nästa vecka börjar skolorna och då blir det fler busslinjer och många fler resenärer, säger trafikledaren Henrik Wiktorsson.

Henrik vill sänka förbudsskylten så att den syns bättre, men Leif Hellstenius är skeptisk till att det kommer att hjälpa.

- Det handlar ju om attityden hos bilisterna, de är lata och respektlösa.

Polisen i Avesta ska hjälpa busschaufförerna genom oannonserade tillslag i anslutning till tågavgångarna framöver. På måndagen bötfällde polisen en bilist som stannat på bussplanen. Ett tusen kronor blev priset.

- Det är för omständigt att köra bort till parkeringen, det är ju härifrån tåget går, då blir det naturligt att svänga in här, säger en annan bilförare som stannade vid perrongen på måndagen.

Enligt Bertil Karlsson på Miljö och byggförvaltningen har man inga planer för att omorganisera trafikledningen av bilarna. Men tanken finns att eventuellt utöka långtidsparkeringen.

Mer läsning

Annons