Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar kan ta över Kättingen

/
  • Fastigheten Kättningen 5 är väldigt stor och rymmer många olika verksamheter i den 3 700 kvadratmeter stora huvudbyggnaden. Denna del av fastigheten har stått tom under en längre tid. Det krävs dock en hel del renoveringsarbetet innan den är redo att tas i bruk.
  • Denna del av fastigheten Kättingen 5 nyttjas av Palmbergs taxi, både som bussgarage och kontor.

Nu ser det ut som om Hedemora kommun får sin stora fastighet på Ivarshyttevägen såld.
Men inte för de 3,5 miljoner kronor som var tänkt.
– Jag har föreslagit att kommunen antar ett anbud på 2,2 miljoner, säger Per Torsell.

Annons

I somras berättade DT om industrifastigheten Kättingen 5 på Ivarshyttevägen i Hedemora som varit till salu i flera år.

– 2008 hade vi till och med auktion på den och fick ett bud på 2,5 miljoner kronor, berättar mark- och exploateringsingenjör Per Torsell.

Men eftersom taxeringsvärdet ligger på 5,2 miljoner kronor och kommunen förväntat sig få ut minst 3,5 miljoner, gick inte köpet igenom.

I våras lämnade en företagare in en intresseanmälan om att köpa fastigheten för två miljoner kronor. Strax därefter visade ytterligare en företagare i Hedemora intresse för byggnaden för drygt två miljoner kronor.

Ett halvår senare har de båda dragit tillbaka sitt intresse.

Nu har ett nytt anbud kommit in berättar Per Torsell.

– Företaget Quality Hedemora AB vill köpa Kättingen för 2,2 miljoner kronor. Jag hoppas kommunen godkänner köpet - vi ska ju göra oss av med outnyttjade fastigheter.

Därför skrev han ett förslag som går ut på att upphäva det gamla beslutet och tillåta försäljning för nämnda anbud. Strategiutskottet tog Torsells förslag rakt av.

– Vi var eniga och skickade förslaget vidare till kommunstyrelsen för beslut, säger kommunalråd Ulf Hansson (S)

Mötet i mitten av februari avgör fastighetens framtida öde. Allt pekar dock på att försäljningen går igenom bedömer Hansson.

Quality Hedemora AB är ett fastighetsbolag som ägs av Per Ola Matsson. Det är dock inte det bolagets verksamhet som är tänkt att hysas i fastigheten, utan Matssons andra: Perras Bilar AB.

– Jag har tröttnat på att springa emellan verkstaden och kontoret, säger han. Jag vill att de ska hamna under samma tak.

Perras Bilar hyr 600 kvadratmeter i olika byggnader av kommunen på andra sidan riksvägen sedan 2003.

– Det var tänkt som en tillfällig lösning under ett par år, men jag har inte hittat någon bra fastighet att flytta till förrän nu.

Kättingen är visserligen stor (11 578 kvadratmeter varav 3 700 är huvudbyggnad) men han har inte tänkt att nyttja hela själv.

– Exakt hur stort utrymme jag behöver och vilka lokaler som är lämpliga åt mig, vet jag inte än. Resten har jag för avsikt att hyra ut.

– Det finns ju hyresgäster där i dag men jag har ingen riktig koll på vilka. Det tänker jag ta reda på om affären går i lås.

Planer på att utöka verksamheten?

– Ja. Vi har mer jobb än vi hinner med i dag, så jag hoppas kunna utöka både lokaler och anställda.

Även om kommunstyrelsen låter sälja fastigheten till Matsson, tar det tid innan han kan göra verklighet av sina planer.

– Det är inte bara att flytta in. Lokalerna kräver en omfattande renovering, men förhoppningsvis ska vi hinna genomföra flytten under året.

Perras Bilar AB består av, förutom Matsson själv, också tre anställda.

– Jag hoppas kunna anställa ett par till ganska snart.

Mer läsning

Annons