Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket firade

/
  • Bibliotekarien Gun-Marie Bergström guidar kommunkansliets personal genom bibliotekets lokaler. Bland annat berättade hon att det finns 70 000 böcker i hyllorna och varje år köps 1 500 nya in. Men principen är en bok in, en bok ut.
  • Ewa Björk och Kerstin Axelsson har båda jobbat på Hedemora stadsbibliotek i nästan 30 år.
  • Sjuåriga Engla Irarrazabals favoritsagofigur är Pippi. Under sitt besök på  biblioteket och fick göra nya bekantskaper när barnbibliotekarien Karin Dahlberg läste

För 20 år sedan öppnade Hedemora Stadsbibliotek i sina nuvarande lokaler. Jubileet firades bland annat gratis utlåning av film och guidad rundvandring i lokalerna.

Annons

Flytten från den vackra, men inte så ändamålsenliga disponentsvillan på Stationsgatan till de nya lokalerna på Hökargatan var efterlängtad.

– I det förra huset var det mycket trappor, trångt och gammalt, säger Kerstin Axelsson som började sin anställning som bibliotekassistent redan 1986.

– Här var det lätt att ta sig fram och öppna ytor, lägger Ewa Björk som också hon jobbat som biblioteksasssistent i snart 30 år, till.

– Det var rent och snyggt och så fanns det hiss. Men det var många turer innan flytten blev av, bland annat om var det nya biblioteket skulle ligga, minns Kerstin.

Den stora förändringen under de senaste 20 åren, är båda överens om är datateknikens intåg. En utveckling till det bättre även om den inte klarar allt.

– Vi får fortfarande laga och plasta in böckerna för hand, skojar Kerstin.

I går firades bibliotekets 20-års jubileum med en mängd olika aktiviteter. Sagostund för barnen, rundvandringar i lokalerna där besökarna bland annat fick veta vad som händer med gamla, inte längre så efterfrågade böcker, boktävlingar för både vuxna och barn och musikunderhållning. Tisdagen var dessutom en bötesfri dag för låntagare som var försenade med att lämna tillbaka sin bok eller film

Firandet avslutades med att journalisten och bokrecensenten Ingalill Mosander, som bland annat tipsar om böcker i Aftonbladet och tv-programmet Go´kväll, pratade om att plocka fram läslust med hjälp av röda naglar. Hon berättade också om guldkornen i årets bokutgivning och om sina största läsupplevelser.

Annons