Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre bo i Säter än i Hedemora

Annons

Säter hamnar på plats 120 av 290 möjliga. Hedemora hamnar betydligt närmare botten, på plats 252. Hedemora har dessutom sjunkit från förra årets plats, 230. Säter däremot tar ett kliv upp från förra årets 163.

Fokus har med hjälp av tillgänglig statistik och mätningar rankat Sveriges kommuner efter 30 faktorer. Det rör sig om privatekonomi, skola dagis, sociala frågor, fritid, jobb och tillväxt samt kommunens ekonomi.

Det som drar ner rankingen för Hedemora är antalet anmälda brott, antalet självmord, och alkoholrelaterade dödsfall. Personaltätheten på förskolan är enligt sammanställningen riktigt usel med en tredjeplats från botten. Glädjande siffror är däremot lärartätheten, idrottsföreningar och soliditeten, som är ett mått på hur god kommunens ekonomi är.

Säter visar för det mesta bättre siffror, utan att sticka ut speciellt på något område. Idrottslivet verkar blomstra. Alkoholkulturen verkar också vara betydligt bättre än i Hedemora. Säter hör till de 20-tal kommuner som har lägst antal alkoholrelaterade dödsfall i landet. Poster som tynger Säters resultat är skattesatsen, antalet skilsmässor och in/utflyttning. Den senare uppgiften är lite förvånande eftersom annan statistik talar ett annat språk.

Som sagt, statistik kan vara ett trubbigt verktyg och sammanställningar av den typ Fokus gjort, kan vara än trubbigare.

Den som vill ta del av årets lista kan ladda ner den från http://www.fokus.se/

Mer läsning

Annons