Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag för bergtäkten vid Sjulsbo klint

/

Länsstyrelsen nekar tillstånd för den planerade bergtäkten vid Sjulsbo klint. Det är främst de olägenheter som sprängningarna skulle medföra för närboende som är skälet till avslaget. Bertil Myrsell som står bakom ansökan har överklagat länsstyrelsens beslut till miljödomstolen.

Annons

Planerna på att öppna en bergtäkt, som innebär att en del av det för landskapet karaktäristiska berget Sjulsbo klint sprängs bort, har i flera år upprört de boende i Hörnbo, Djuphällen och flera andra byar runt berget.

Protestmöten har hållits och namnlistor har samlats in. Hedemora kommun ställde sig helt avvisande i sitt yttrande till länsstyrelsen.

Där framhölls bergets placering i det vackra landskapet intill Dalälven och att bergtäkten skulle ligga i anslutning till ett område klassat som riksintresse för naturvård. Framför allt skulle ingreppet i berget få stora negativa konsekvenser för de människor som bor i området, poängterade kommunen.

När länsstyrelsen nu avslår ansökan är det också omsorgen om de boende som fällt avgörandet. Den föreslagna lokaliseringen uppnår inte ändamålet med minsta intrång och olägenheter för människor och miljö, konstaterar länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

– Risken för buller eller att få stenar i huvudet är för stor när människor skulle komma att bo så nära en bergtäkt som här, säger Alf Turesson, en av dem som fattat länsstyrelsens avslagsbeslut.

– Vi gladde oss mycket när beslutet om avslag kom. Om han nu har överklagat får vi gå vidare för att föra fram våra argument mot det här vansinnet. Vi har fortfarande kraften och kommer inte att ge upp, säger Helmer Strömberg.

Han äger en fastighet mindre än 400 meter från den plats där sprängningarna skulle ske och krossverket skulle stå. Det finns flera som bor ännu närmare den planerade bergtäkten.

Enligt motståndarna skulle 214 hushåll beröras av buller och skakningar från sprängningarna om bergtäkten blir av. Detta trots att Myrsell i sin ansökan lovar att han ska bygga en 8 meter hög bullervall kring anläggningen.

Ansökan gäller tillstånd att årligen få bryta 90 000 kubikmeter berg. Enligt proteströrelsen motsvaras det i volym av att två finlandsfärjor av Silja Europas storlek skulle sprängas bort från Sjulsbo klint varje år.

– Jag har överklagat, ja, säger Bertil Myrsell som i övrigt inte vill ge några kommentarer i ärendet.

Mer läsning

Annons