Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets stora dansfest i Hedemora

/
  • Arrangörerna. Maria Andersson och Jonna Mårtensson har fullt upp med att planera Dansens dag tillsammans med danspedagogen Carina Wartin Lidholm. Klockan 19 den 27 april samlas 150 dansare i Martin Koch-gymnasiets aula.

Annons

Jonna Mårtensson och Maria Andersson från Martin Koch-gymnasiets estetprogram har bråda dagar just nu. Tillsammans med danspedagogen Carina Wartin Lidholm ansvarar de för att lägga alla nummer i rätt ordning och de måste ha koll på att sådant som ljud och ljus fungerar.

Dessutom ska de dansa själva under kvällen, tillsammans med de övriga i avgångsklassen.

Dagen innan blir det skolföreställningar, med ett lite kortare program.

- Det blir olika stilar med dansare i alla åldrar, alltifrån små barn till medelålders, berättar Carina Wartin Lidholm.

Professionella dansare och koreografer har också bjudits in liksom tidigare danselever på Martin Koch-gymnasiet.

Jonna Mårtensson och Maria Andersson gör Dansens dag som projektarbete i årskurs tre.

- Planeringen är det svåraste, säger Jonna Mårtensson och konstaterar att det inte är särskilt många dagar kvar.

Den internationella dansdagen firas egentligen den 29 april. Det är datumet då Jean-Georges Noverre föddes 1727. Mannen som anses vara den moderna ballettens skapare.

- Men eftersom det är på en söndag i år, valde vi fredagskvällen i stället, säger Carina Wartin Lidholm som har varit med och arrangerat Dansens dag i Hedemora sedan 1997.

Danseleverna har mer att se fram emot innan de tar studenten. Statens kulturråd har bjudit in dem till en festival i Frankrike.

18 maj lyfter planet mot Paris och de kommer att vara borta i tio dagar. Emma Säll, Therese Jensen och Kristin Granqvist har som projektarbete att arrangera resan.

Danseleverna har också ett utbyte med en skola i Normandie som ligger i Rennes. De planerar ett gemensamt projekt under festivalen.

Mer läsning

Annons