Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboenden säljs ut

/
  • Kommunledningen kan eventuellt tänka sig att köpa Tyllingstrand som numera används till dagverksamhet.
  • Men Vinstra där också vårdcentralen och folktandvården finns, kommer inte att hamna i kommunens ägo.

Äldreboendena Vinstra och Tyllingstrand ska säljas.
Hedemora kommun har förköpsrätt. Men kommunledningen är bara intresserad av att köpa den ena av fastigheterna.

Annons

Vinstra i Hedemora och Tyllingstrand i Långshyttan förvaltas av Landstingsfastigheter. Men de ägs av ett dotterbolag till Nordea.

– Det bolaget har fastigheter för 17-18 miljarder kronor i Sverige, berättar kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Sedan en tid har en stor del av dessa fastigheter lagts ut till försäljning. Landstingsfastigheter har option på att ta över de aktuella byggnaderna som finns i Dalarna, år 2015. Men det finns inget större intresse av det, så därför erbjuds länets kommuner att få köpa i stället.

– Vi har gett vår lokalstrateg i uppdrag att göra en intresseanmälan, Landstingsfastigheter vill ha svar redan den 20 januari, säger Ulf Hansson.

Från kommunens sida kan man bara tänka sig att köpa Tyllingstrand, som i runda slängar värderas till 16 miljoner kronor. Det blev debatt i frågan när kommunstyrelsens arbetsutskott hade sitt senaste sammanträde. Men alla ställde sig bakom beslutet.

Att förvärva Vinstra skulle kosta cirka 40 miljoner kronor. Vill inte Landstingsfastigheter göra det säljs fastigheten förmodligen på den öppna fastighetsmarknaden. Men verksamheten på Vinstra försvinner knappast för det.

– Vi har ett hyresavtal fram till 2015 för Vinstra och det går att förlänga fem, tio år framåt. Vi kommer att få fler äldre i kommunen som behöver möjligheter till sådant boende, säger Ulf Hansson.

Landstinget har också verksamhet i samma fastighet som inrymmer både vårdcentral och folktandvård.

– Alla kommuner i Dalarna har fått samma erbjudande att köpa, men jag vet inte hur de andra kommer att göra, säger Ulf Hansson.

Mer läsning

Annons