Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17,6 miljoner till vuxenutbildning

17,6 nya EU-miljoner ska stärka vuxenutbildningen i Dalarna.
Hedemora kommun är värdkommun för projektet som ska hjälpa personer som har särskilt svårt att komma ut i arbetslivet.

Annons

Pengarna kommer från Europeiska socialfonden och projektet kallas 3M - matchning, motor, mäklare.

Det ingår som en del i DalaWux som samordnar vuxenutbildningen i Dalarnas 15 kommuner.

– Minst 250 personer ingår i det här projektet, säger Kerstin Littke, processledare på DalaWux.

I målgruppen finns till exempel ungdomar utan gymnasiekompetens, vuxna som saknar aktuell och gångbar utbildning och utlandsfödda.

– Det är ett av tre projekt för att stödja utvecklingen av vuxenutbildningen i Dalarna, projekten stärker varandra, säger Kerstin Littke.

Dalakompetens heter ett projekt som involverar 645 lärare, rektorer och yrkesvägledare. Även det drivs på uppdrag av Europeiska socialfonden och erbjuder kompetenshöjande utbildning utifrån arbetsmarknadens behov. Projektägare för Dalakompetens är Malung-Sälens kommun.

Det tredje projektet som funnits längst heter Dalalyft och riktar sig till så kallade solo- och mikroföretag med max nio anställda. Dalalyft erbjuder utbildning inom data/IT, ekonomi, ledarskap, affärsanpassat språk, sälj och marknadsföring samt jämställdhet och tillgänglighet.

– Totalt genererar de tre projekten ett tillskott på över 40 miljoner kronor för att stärka utvecklingsarbetet under fyra år, säger Kerstin Littke.

3M - matchning, motor, mäklare drivs även i större skala, i Västra Götaland med 49 kommuner. Där har arbetet kommit längre vilket gör att Dalawux kan få hjälp.

I Dalarna inleds projektet vid årsskiftet med det som Kerstin Littke kallas för mobiliseringsfas. Efter ett halvår är det dags för själva genomförandet.

"Ambitionen är att utveckla strukturer för det livslånga lärandet, där arbetet med målgrupperna utgör verkliga 'case' från vilka utvecklingen kan ske", skriver hon i ett meddelande. Utgångspunkten ska vara en tydlig koppling mellan individens och arbetsmarknadens behov.

Mer läsning

Annons