Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora tvingas ta över vårdansvar

Hedemora kommun ska ta över ansvaret för en kvinna med behov av psykiatriskt stöd från Arboga kommun enligt en dom i förvaltningsrätten. Arboga hade begärt en överflyttning vilket Hedemora motsatt sig och fått stöd av Socialstyrelsen som ansåg att man i Arboga hade bäst kännedom om kvinnans situation och behov.

Annons

Av utredningen framgår att Arboga kommun 2010 placerade kvinnan i ett familjehem i Hedemora med syfte att hjälpa henne till ett självständigt liv. Hon har numera ett eget boende och är skriven i kommunen. Hon samtycker också till att hennes ärende överförs till Hedemora.

Socialstyrelsen ansåg också att det i Arboga finns ett professionellt nätverk runt kvinnan som socialnämnden har kontakt med och att vårdansvaret därför lämpligast skulle ligga kvar på den kommunen.

Förvaltningsrätten anser däremot att kvinnans anknytning till Hedemora är starkare än till Arboga och framhåller att hon själv samtycker till överflyttningen. Rätten finner vid en samlad bedömning att en överflyttning av ärendet därför är lämplig och bifaller Arbogas överklagande.