Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora samlade in mest pengar i länet

Hedemora hamnade i topp över dalakommunernas insamling till Världens Barn. Totalt 168 262 skänktes av Hedemoraborna. I kategorin pengar per invånare kom Hedemora trea med 11,15 kronor per person.
– Det som är utmärkande för Hedemora att det är så många givare som engagerat sig, säger Bo Hedås, Lions.

Ännu en gång hamnade Hedemora i topp när insamlingarna till Världens Barn hade räknats samman. 168 262 kronor var nästan 2 000 mer än tvåan Falun.

I fjol kom Hedemora tvåa i kategorin mest pengar per kommuninvånare. I år kom Hedemora över målgränsen tio kronor per person, en siffra som i år ökade till 11,15 kronor. Trots detta halkade Hedemora ner en placering på länslistan eftersom Gagnef och Smedjebacken samlade in mer pengar per person.

Bo Hedås, sekreterare i Lions, vill lyfta fram den bredd av föreningar som ligger bakom insamlingen.

– Det är viktigt att det kommer fram, för det är ofta ett mödosamt arbete att stå med bössa som efterhand kan bli ganska tung. Jag vill också framhålla barnens betydelsefulla insats i insamlingen och under ljusfesten. Det som är utmärkande för Hedemora att det är så många givare som engagerat sig. Vi fick ihop totalt 41 sponsorer och massor av givare på listor och i bössor, berättar han.

Avesta kommun samlade in 161 762 kr, vilket gav en tredjeplats i länet. Sett till kronor per invånare hamnade Avesta på sjätte plats med 7,53 kronor.

I Säters kommun samlades det in totalt 39 937 kronor. Per invånare blev siffran 3,67 kronor, vilket gav en tolfteplats i länet.

Totalt gav insamlingen till Världens Barn in 78,5 miljoner kronor. Insamlingen är ett samarbete mellan Radiohjälpen och 21 humanitära organisationer, SVT och Sveriges Radio samt ett stort antal föreningar och sammanhang i hela landet.

– Det har varit spännande arbete och vi kan tillsammans glädja oss åt att få vara med och göra skillnad för Världens Barn. Ett särskilt tack till alla ni frivilliga som möjliggjort insamlingen till Världens Barn, säger Sakarias Winberg, regionsamordnare för Dalarnas insamling till Världens Barn.