Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora kommun sätter stopp för allt

Nu drar kommunledningen hårt i bromsen. Allt för att minska årets jätteunderskott.
Fortsättningsvis råder anställningsstopp och inköpsstopp. Inga utbildningar eller konferenser ska genomföras och konsulter används bara i nödfall.

– Avsikten är att få ett något bättre resultat, det är bara två månader kvar på 2012 men det kan ändå ge lite effekt, säger kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Beslutet ska gälla tills vidare. Det ger också viktiga signaler till förvaltningarna, anser han. Från och med nu gäller det att hålla än hårdare i pengarna.

– Undantag från inköpsstoppet får förstås göras för livsmedel och förbrukningsvaror, tydliggör Ulf Hansson.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har följaktligen avslagit Omsorgsnämndens begäran att få två nya socialsekreterare. Tjänster som nämnden anser behövs för att klara rättsäkerheten i handläggningen av ärenden som rör asylsökande barn.

Omsorgsnämnden står dessutom för det största underskottet i kommunen. Cirka 17 miljoner kronor fattas i verksamheten. Kommunstyrelsen får regelbundet rapporter om det ekonomiska läget.

– De är rätt säkra på att underskottet inte ska öka i alla fall, snarare minskar det något, berättar Ulf Hansson.

Hedemora kommun har fortfarande jämförelsevis höga kostnader för de som beviljas stöd enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Därför behöver gruppbostäderna bli större, de som har fyra platser bör utökas till sex.

– Men det kan vara svårt att flytta personer som har kontrakt på de här boendena, säger Ulf Hansson.

Små enheter, stor personaltäthet och hög servicenivå har annars präglat Hedemoras LSS-verksamhet. Dessutom är 1,24 procent av befolkningen i behov av LSS-vård, jämfört med 0,80 procent som är genomsnitt för riket.

– Det är ju inte påverkbart. Hedemora har rykte om sig som bra vårdkommun, det finns ju till och med de som flyttar hit på grund av det, säger Ulf Hansson.

Trots kommunens bekymmersamma läge kommer sannolikt underskottet ändå att klaras av. Räddningen kommer i form av de så kallade AFA-pengarna. Staten delar ut premier för sjukförsäkring som inte använts. För Hedemoras del blir det cirka 15,5 miljoner kronor.

Men det är tillfällig lösning och en sådan frälsare går inte att räkna med nästa år.