Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora Energi beklagar trädröjning

Sam Perjans, driftsansvarig på Hedemora Energi, beklagar det som hänt med Thomas Nilssons träd.
– När jag stod där och tittade på de rödmärkta markeringarna, tänkte jag: "hur kunde vi placera en station här?"

I fredags var Sam Perjans ut till Ingvallsbenning för att titta på förödelsen hos Thomas Nilsson och han kan inte annat än beklaga det inträffade.

Han ifrågasätter inte att Thomas gjorde en överenskommelse om att själv få röja runt elstation när den placerades där.

– Men det måste ha varit muntligt och med entreprenören som då vi anlitat för projekteringen av placeringen av stationerna.

– Jag vill förtydliga att placeringen inte är idealisk. När jag stod där och tittade på de rödmärkta markeringarna Thomas ställt upp, tänkte jag "hur kunde vi placera en station här?"

Enligt Sam Perjans ska det vara fritt fem meter runt omkring. Det innebär att placeringen från början var tokig eftersom träden som då redan stått där i flera år, stod för nära. Även om de i dagsläget inte utgjorde någon risk så är det möjligt att de i ett längre perspektiv skulle blivit farligt stora och vida.

Kritiken mot den bristfälliga kapningen förklarar Perjans med att arbetet sker från marken, grenarna sågas av manuellt med en såg fäst på en stång, i bland så högt upp som åtta meter. Grenens egen tyngd får den att falla till marken innan sågbladet hunnit igenom.

Hedemora Energi har anlitat ett faluföretaget för att utföra arbetet. Efter det som hänt i Ingvallsbenning har Sam Perjans varit i kontakt med entreprenören för att förhindra ytterligare incidenter inträffar. Syrener ska lämnas i fred, och i tveksamma situationer ska man först ringa Hedemora Energi för besked.

Förklaringen Perjans fick till varför man sågat av träden innanför markeringarna var att grenarna hängde utanför.