Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hävaren en höjdare för Petronella

– Hävaren var en höjdare, mer rolig än läskig, förklarade Petronella Eliasson, sex år, efter att ha gjort en lufttur under helgens räddningstjänstfest i Rättvik.

Det har gått 20 år sedan räddningstjänsten tog de nuvarande lokalerna i bruk och det firades med ett öppet hus med visning och demonstration av fordon, verktyg och annan utrustning.

– Häftigt, vi ska testa allt; särskilt hävaren och bandvagnen, berättade kusinerna Viktor Clason och Erik Laggar , nio respektive åtta år.

Kersti Clason, farmor till Viktor och mormor till Erik, fastslog däremot att hon inte skulle upp i hävaren, som tog många mindre höjdrädda 24 meter upp i luften.

Bland de uppskattningsvis 300 personer som kom till stationen märktes också tioårige Viking Uppling, som testade en pulversläckare, och Amanda Höglund som käkade korv och åkte bandvagn, tillsammans med bland andra pappa Jerry Höglund och styrkeledare Nicklas Höök.

– Vi visar vad vi gör och kan, samtidigt som vi informerar om brand- och olycksförebyggande åtgärder och vad man kan göra om olyckan ändå är framme, berättade vice brandchef Jan Daniels.

– Intresset överträffar med råge våra förväntningar, tillade räddningschef Rune Daniels.