Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästar smittade - drabbade av hög feber

Ett tiotal hästar vid Svedens Ponnyklubb har insjuknat i hög feber. Det är oklart vilken typ av smitta som drabbat dem.

Den första hästen insjuknade redan på torsdagskvällen. Enligt ridläraren Lena Malmström trodde man då att det rörde sig om kolik, kände därför inte någon större oro.

Morgonen därpå upptäckte man dock att ett flertal av stallets hästar inte rört sin mat. När man tog temperaturen på dem visade det sig att även de hade hög feber på mellan 39 och 41 grader – högt över en hästs normala temperatur på 37-38 grader.

– Sedan dess har det varit kaos här, konstaterar en märkbart stressad Lena Malmström, ridlärare på Svedens Ponnyklubb.

– Det är ungefär hälften av alla hästar här som insjuknat, både privat- och ridskolehästar.

Hon tog snabbt kontakt med veterinären Mats Axelsson, och fredagseftermiddagen ägnades åt att undersöka och ta olika prover på hästarna. Några av dem har även fått febernedsättande medicin.

– Proverna kommer nu att skickas på analys. Än vet vi inte vad de har drabbats av, men ofta när det rör sig om såhär höga febertoppar så är det någon typ av virusinfektion, berättar han.

– Men vi kommer att veta mer på måndag när vi får de första provsvaren.

De närmaste dagarna kommer man kontinuerligt att ta temperaturen på samtliga hästar i stallet för att se om fler insjuknar. Man har även beslutat att stänga igen anläggning, stall och ridhus fram tills dess att man fått svar på vad hästarna drabbats av. Det innebär även att nästa helgs stora tävlingar kan komma att ställas in.

– Under nästa vecka kommer vi att ha teorilektioner med våra elever, säger Lena Malmström.

För de som trots allt vistats i stallet gäller strikta regler.

– Man måste göra rent skor och kläder så att det här, vad det än är, inte sprids till andra stall. Det gäller att vara överförsiktig tills vi vet vad det handlar om. Man kan – och får – inte ta risken.