Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häst utsatt för sexuellt våld

Knådan trodde inget ont om människor. Socialare häst får man leta efter, menar ägaren Eva Löfgren.

- Hon blir nästan förnärmad om man går förbi utan att prata med henne.

Knådan, eller Miss Michelin som hon egentligen heter, har gått på bete i Dalviksberg i Vika tillsammans med sex andra hästar under sommaren. Varje dag har någon av varit och tittat till hästarna. Söndagen den 21 juli ringde en av de andra hästägarna till Eva Löfgren och berättade att Knådan blivit illa tilltygad, men ingen av dem kunde närma sig henne, för då sparkade hon. Eva åkte genast dit.

- Man tror ju inte att det är sant. Hon hade blött jättemycket, säger Eva.

Någon hade fört in ett okänt föremål i vaginan. Blygdläppen är så illa skadad att den gått mitt itu och dessutom har stoet fått invärtes skador. Veterinären kunde sy ihop det yttre, men åt det inre går det inte att göra något. Skadan kan bli större om man försöker, anser veterinären.

- Hon har ett hål där hon inte ska ha hål. Det har stuckits in något från sidan, in i könsorganet. Men hålets vinkel är fel, så finns det nåt där inne så kommer det inte ut. Vi får se om det blir komplikationer. Hon blödde senast i förrgår, säger Eva Löfgren.

Hon har letat naturliga förklaringar. Men efter att ha sökt igenom hela hagen, på jakt efter en plats där hästen kan ha skadat sig och det föremål hon kan ha skadat sig på, så har hon gett med sig för den makabra tanken. Allt tyder på att en människa har förgripit sig på hennes häst.

- Annars skulle hon ha ramlat baklänges och satt sig rakt på en väldigt vass pinne.

Knådan är inte den enda hästen i Dalarna som råkat ut för illdåd den senaste tiden. Bara för några dagar sedan drabbades en häst i Särna på liknande sätt. Någon gång mellan den 31 juli och den 1 augusti blev blev den hästen rispad, och fick ett snitt i närheten av könsorganet.

Eva Löfgren ringde till polisen direkt när Knådan blivit skadad, men då kunde ingen ta hennes anmälan. Hon skulle ringa igen på måndagen, men det blev aldrig av.

- Jag var så förvirrad, allt var ett virrvarr efter det här. Men när jag hörde talas om hästen i Särna så polisanmälde jag, säger Eva Löfgren.

Hon vill nu varna andra hästägare och göra dem uppmärksamma på vad som kan hända. Vid hagen i Dalviksberg är de andra ägarna oroliga.

- Men det kan hända precis var som helst. Det går ju inte att ha uppsikt över sin häst 24 timmar om dygnet.

Hagen där Knådan gick ligger vid en bilväg. Troligtvis har händelsen inträffat lördagen den 20 juli. Dagen före hade hästarna kommit lös, då tråden på elstängslet var av på ett ställe.

- Men handtagen på staketet var intakta. Sprängs tråden av en häst som rusar igenom så går också handtagen sönder, säger Eva Löfgren.

Hon tror också att övergreppet på Knådan måste ha inträffat utanför hagen, för det fanns inget blod eller liknande spår i hagen. Knådan var den enda av de sju hästarna som hade grimma på sig. Och hon var den enda som var lerig på ena sidan av kroppen. I en hage där det inte finns någon lera.

- Hon är ju väldigt snäll och börjar inte sparka så fort någon bara ställer sig bakom henne. Jag hoppas bara att den som gjort det här fick en rejäl spark, säger Eva Löfgren.

KARIN WALLÉN