Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasse Tellemar död

Musikern och radioprofilen Hasse Tellemar är död.

Mannen som miljoner svenskar älskade att höra till morgonkaffet på lördagarna är död.Hasse Tellemar har avlidit, 88 år gammal, uppger hans dotter Lena Nordwall för TT.
Relaterat

Hasse Tellemar var dragspelaren som kom att bli en av Sveriges största radioprofiler genom tiderna.

Året var 1969 och "Ring så spelar vi" hade sänts i ett års tid i radion när Tellemar tog över. Sedan ledde han programmet i P 3 i nästan 20 års tid till nyårsafton 1988 då hans farväl till etern blev en riksangelägenhet.
Väderprognos

"Ring så spelar vi", på pappret en enkel frågesport med skivor i potten där lyssnarna fick önska skivor, blev i själva verket någonting mycket större. En slags termometer på läget i nationen och en slags rullande väderprognos över hela landet när Tellemar ringde upp och frågade hur vädret var.

Herman Lindqvist har berättat att han under alla år utomlands tog in "Ring så spelar vi" på kortvågsradion - det var det bästa sättet att hålla sig uppdaterad med det svenska kynnet och samtalsämnena.

Samspelet med Kjell Fröderberg i grammofonarkivet blev legendariskt, liksom frasen "Det var i alla fall roligt att komma fram" från lyssnarna som kom förbi telefonslussen.

Hasse Tellemar, som från början hette Andersson, kom från Södertälje och blev musiker i tidig ålder. Han turnerade med Thore Ehrling och hamnade 1957 på radions underhållningsavdelning där han ledde musikprogrammet "Refrängen".

Hasse Tellemar avled tidigt på torsdagsmorgonen, uppger hans dotter för TT Spektra.