Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasse rattar en drömbil i rally-SM

Just nu pågår det ett intensivt arbete i Hasse Gustafssons garage i Nås, han och kompisarna håller på och färdigställer den rallybil Hasse ska köra med under rally-SM.
– Jag har hyrt en WRC-Fiesta som Mikko Hirvonen kört några tävlingar i VM med och målsättningen är att bli svensk mästare nästa år, berättar Hasse Gustafsson.

Annons

Hasse Gustafsson har med sina 42 år hunnit köra mycket rally, eller varit med i svängen i varje fall.

– Det började med att jag som grabb hängde utanför verkstan på Björbo Bil och kollade när de skruvade på Kenneth Erikssons rally-Opel, första insatsen var att åka till grillen och hämta mat, men med tiden fick jag komma in i verkstan, minns Hasse.

Något år in på 90-talet var det så dags för Hasse Gustafsson att sätta sig bakom ratten i en egen bil, valet föll på en Saab 99 och det visade sig inte vara nyckeln till framgång.

– Det mesta gick sönder och resultaten uteblev.

Men han gav inte upp, det blev nya bilar och nya tävlingar och i en Kadett körde han sedan sig ganska omgående till A-förare. För lite drygt tio år sedan hoppade han med i Clio-cup, alla körde med likvärdiga bilar och det var förartalang som avgjorde. Han blev femma första året och med en koll i backspegeln så kanske han skulle ha kört ett år till.

I stället blev det en Mitsubishi evo 5, men det blev också både dyrare och betydligt tuffare, därefter åkte han med lite olika bilar. Samtidigt som han hållit på med rally som ett fritidsintresse så har han drivit olika förarutbildningar och events. På det viset har han också kommit i kontakt med otroligt mycket folk och under något år var han ansvarig för Subarus tävlingsverksamhet i Sverige.

– Men i samband med finanskrisen avbröts det samarbetet och jag har under de senaste åren bara kört lite småtävlingar, men inför årets säsong var målet att köra en Skoda i Super 2000.

Det hela drog ut på tiden och när frågan kom om han ville hyra en WRC-Fiesta, var det bråttom att skaka fram de pengar som behövdes.

– Som en ren flax var det en av mina större sponsorer som nappade och där är vi nu, konstaterar Hasse Gustafsson.

Ford Fiesta WRC är en av rallyvärldens snabbaste bilar och också den som de mest framgångsrika förarna kör med, Petter Solberg, Mads Østberg och Jari-Matti Latvala, för att nämna några.

– Som privatförare kan jag aldrig konkurrera med fabriksteamen, men vi blir naturligtvis väldigt konkurrenskraftiga i SM, poängterar Hasse Gustafsson.

Målsättningen är att köra SM-serien i år i de tävlingar som återstår och sedan fullt ut nästa år.

– Då ingår det även en start i Svenska rallyt och även där vill jag ha en bra placering.

Närmast på dagordningen står en start i Sydsvenska rallyt som startar på fredag i Tingsryd och som bil nummer 6 rullar Hasse Gustafsson ut på de Småländska vägarna.