Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hasch finns överallt”

FALUN/BORLÄNGE Polisens beslag av cannabis ökar - både till antal och mängd.

Men allt fler bagatelliserar effekterna av cannabis. Inte minst polis och skol- och krogpersonal märker av en förändrad, mycket mer tillåtande attityd till hasch och marijuana. "Det är inte farligare än alkohol", är en vanlig inställning. Många är nyfikna.

25-årige "Erik", som ofta röker hasch med sina kompisar, är en av dem som resonerar så.

Samtidigt talar den senaste forskningen sitt tydliga språk: cannabis gör hjärnan trögare och är särskilt farligt för unga människor.

Erik är i 25-årsåldern. Han ser proper ut, har fast jobb, tränar mycket.

Och så röker han hasch, som så många andra i umgängeskretsen.

– Det blir vanligare och vanligare, säger han.

Vanligt är att någon, vem som helst, slänger fram en haschbit på bordet när det är efterfest. Ingen höjer på ögonbrynen.

Att "röka på" även när det inte är fest hör heller inte till ovanligheterna.

– Ju längre man varit i det, desto större blir kretsarna.

Erik var 15 år gammal första gången han provade röka hasch. Då kändes det inte riktigt bekvämt.

– På lekis och i grundskolan pratade man mycket om att man ska passa sig för grupptrycket. Då kunde man skratta åt det. Men ju äldre jag blivit och ju mer erfarenheter jag får, desto mer har jag insett att det stämmer. Grupptrycket finns alltid med.

Hur upplever du att synen på hasch är?

– Det beror på i vilken ålder man är. De som är jämnåriga med mig försöker vara objektiva. Men i grund och botten är många positiva. Jag har ju själv försökt ta reda på fakta för att skaffa mig en objektiv uppfattning.

Vart har du vänt dig då?

– Läst på Internet. Man googlar, läser trådar, allt möjligt. Man pratar med folk som har olika erfarenheter. Det verkar som att det inte finns lika mycket forskning som talar om de negativa effekterna som om de positiva. I debattprogrammen kommer man ingen vart. Debatten tar slut när argumenten tar ut varandra. Det finns så många olika problem inbakade i det här.

Vad tycker du om att bruket av cannabis och hasch breder ut sig?

– Svår fråga. "Skrämselpropaganda" från staten och samhället säger många gånger bara att knark är farligt. Det gör att folks första möte med cannabis kanske inte blir som de trodde det skulle vara. Men blir man sedan intresserad av tyngre droger kan det vara farligt.

Men vad säger du om de negativa effekter som lyfts fram?

– Som sagt, jag har inte hört så mycket negativt. Jag har hört att det kan skada hjärnan, samtidigt har jag hört att det inte skadar hjärnan. Jag är absolut beredd att ta åt mig av all information som finns.

Man säger att alkohol är inkörsporten till hasch, som i sin tur är inkörsporten till tyngre droger. Hur ser du på det?

– Det finns en film, det är klart att den är riktad i positiv mening mot cannabis, i vilken man menar att cannabis i så fall skulle vara inkörsporten till alkohol... Var går gränsen? Jag vet inte.

Har du sett att man använder tyngre droger på festerna du varit med på?

– Jag har ju sett det. Men det är inte så vanligt. Det är lite försiktigare kring det.

Är det dyrt att röka hasch?

– Det beror på hur man ser det. Kostar det mycket att snusa? En snusare tycker inte det. Det är ju en svart marknad och det är klart att man tyckt att priset legat lite högt ibland.

Finns det mycket hasch här?

– Jag kanske inte är rätt person att uttala mig. Men ja, jag tycker det. Intressant är att det verkligen finns överallt. Även vuxna som lever familjeliv röker hasch.

Vad har du för upplevelser av att röka hasch?

– Det har man ju också på något sätt normaliserat när man gjort det några gånger. Framför allt när det blir vanligt i umgängeskretsen. Jag röker inte i samband med alkohol, det är två olika saker. Om man röker så vill man bara röka.

Har du upplevt några negativa effekter?

– Man blir seg och trött, mindre produktiv. Det är klart. Det påverkar ju träningen också. Nu har ju jag inte rökt lika mycket som de som röker varje dag. Men det går inte hand i hand med träning och att leva ett hälsosamt liv.

Hur ser du på att det du gör är olagligt?

– Just att det är olagligt också kanske har bidragit till att jag har velat testa. Jag kan tycka att det är lite tragiskt att det klassas som olagligt med tanke på hur verkligheten ser ut. Jämför man med annat, exempelvis effekterna av alkohol, så blir det oproportionerligt. Kriget mot lättare droger stjälper mer än det hjälper. Det kostar staten massor av pengar.

Fotnot: Erik är ett fingerat namn.