Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harnäs står på tur när fiber dras fram

Fiberutbyggnaden i Smedjebackens kommun fortsätter och närmast på tur tycks byn Harnäs stå.
På tisdag kväll hålls ett informationsmöte i Harnäs IF:s klubbstuga och intresset är stort.

– Ja, redan har 64 av 164 hushåll där anmält intresse. Så nu är det läge för oss och vår samarbetspartner Qmarket att presentera oss för Harnäsborna, säger Jan Nordqvist på kommunens energibolag Seab som ansvarar för stadsnätet.

Lite beroende på omständigheterna brukar det krävas att 30-50 procent av de boende i ett område vill ansluta sig till fibernät för att ett projekt ska startas.

I det här fallet har Storharnäs byalag deltagit i att väcka intresset genom viss marknadsföring i byn.

– Vi har bland annat lagt information i postlådorna och också använt vår Facebooksida för det, säger byalagets sekreterare David Eklund.

Gensvaret har alltså varit starkt och mycket talar nu för att Harnäs blir nästa kommundel att få fiber framdraget, efter att senast Morgårdshammar och Hagge har fått det.

För närvarande pågår driftsättning av fibernät till 140 hushåll i Vad, via samarbete med lokala föreningen Fiber i Vad.

Fiber är också på gång i ett område vid Jobsbo, Finnbo, Vikersvik, Kuludden, Marieberg, Getbo och Getbro.

– I det området gräver vi nu och räknar med driftsättning till sommaren. Där handlar det om ungefär 50 hushåll som ansluts.

Kostnad för framdragning och inkoppling av fiber är 19 900 kronor, men då får fastighetsägaren stå för nedgrävning av tomslang på egna tomten. Sedan kommer Seab dit och sköter iläggning av fiberkabel i slangen samt själva inkopplingen.

Qmarket fungerar som kommunikationsoperatör, alltså hanterar kundens val av tjänster av bredband, telefon eller tv.

Om någon vill ansluta sig efter att kampanjen/projektet med att bygga ut fiber till ett område avslutats kostar det då 27 500 kronor.

Efter projekt Harnäs hoppas kommunen och Seab att det, via anmälningar på webbsidan "Fiber till alla i Smedjebacken", öppnar sig för fortsatt fiberframdragning till fler områden.

– Vi kommer nog också under vintern att göra utskick till hushåll i kommunen om chansen att anmäla intresse för fiber genom "Fiber till alla i Smedjebacken", säger Jan Nordqvist.