Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harmonin är på väg att återvända

Så sakta börjar vardagslunken återvända i Sunnansjö, efter branden förra torsdagen.
Förskolebarn och personal trivs i sina tillfälliga lokaler i Solgärdet och skolans elever kan snart slippa busspendla till Nyhammars skola.

Fredag och måndag, då rivning och efterarbete pågår på skolområdet i Sunnansjö, är all undervisning flyttad till Nyhammar.

– Sedan får vi på måndag göra en bedömning om skolan kan öppnas igen på tisdag. Efter att rivningen av förskolan är klar och området där har jämnats till behövs det ju bland annat bytas filter till ventilationen i skolbyggnaderna, säger Kalle Berg.

Han har från kommunens sida fungerat som samordnare från det att branden bröt ut och hyllas för sin insats av förskolepersonalen, som allt mer kunnat förlika sig med de tillfälliga lokalerna på äldreboendet Solgärdet.

– Kalle Berg har gjort ett suveränt jobb. För att vara temporära lokaler har det här blivit jättebra, säger Anna Flyckt och får medhåll av andra i personalgruppen.

Men än finns förstås en del att lösa, som att få till en vettig utegård där barnen kan leka.

Personalen står också fast vid att önskemålet är att en ny förskola byggs upp på skolområdet, vilket för övrigt stöds av skolchef Barbro Forsberg Nystedt.

Tills vidare fungerar dock verksamheten sedan i onsdags riktigt bra på Solgärdet.

– Barnen trivs och tycker att det är kul här, säger Ethel Baier.

Något som märks då det leks glatt runt omkring henne.

Samtidigt är det tydligt att barnen har ett stort behov av att bearbeta det som hände, att deras förskola brann ner och att en del av deras personliga saker (främst kläder) förstördes.

Det blir en hel del lekar och teckningar där tema är brand och frågor kring det inträffade förekommer också.

I sammanhanget kan det nämnas att då förskolans två avdelningar, Nallen och Björnen, nu är samlade i en stor lokal befanns det lämpligt med namnbyte.

– Vi heter Nallebjörnen nu och är en avdelning för barn 1-5 år, säger Lena Persson.

Det kan också påpekas att det står klart att privata ägodelar som förstördes vid branden täcks av kommunens utvidgade försäkring.

– Ja, föräldrar ska inte ens behöva stå för självrisken har det visat sig, säger Kalle Berg.