Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Härma de författare du tycker om"

Bengt Emil Johnson delar sin tid mellan lägenheten i Stockholm och barndomshemmet i Saxdalen. Sedan debuten 1963 med Hyllningarna har han skrivit ett tjugotal diktsamlingar och flera naturprosaböcker. 2007 kom Tal till mig själv som är en enda lång dikt.

- Den skrev jag på ganska kort tid under stark inspiration, annars tar det vanligen längre tid att skriva och jag går in och ur texten, i bland under flera år, säger Bengt Emil Johnson som lärde sig skriva långt innan skolstart.

- Jag lärde mig läsa ur Falu-Kuriren av farfar, sen var inte steget långt att själv börja skriva på skrivmaskin, jag kände igen bokstäverna, säger Bengt Emil Johnson som påverkades starkt av de naturkåserier som Sven Rosendal skrev i Stockholmstidningen under 40-talet.

- Jag ville också skriva på det sättet och började härma. Det ledde till att jag hittade mitt eget språk så småningom. Jag tror att det fungerar så, om man läser mycket och hittar det man gillar är det lätt att sedan finna sitt eget sätt att skria.

Parallellt med skrivandet har musiken varit Bengt Emil Johnsons uttryckssätt. Han arbetade länge på Sveriges Radio som musikproducent och var även chef för musikradion. Pianot lärde han sig spela som femåring hemma i Saxdalen.

- Musiken och lyriken hänger ihop. Man kan inte skilja den ena från den andra. Klanger, rytmer och tempo är gemensamma nämnare. Jag ser diktandet som ett slags komponerande, säger Bengt Emil Johnson som var en av föregångarna inom konkret poesi.

I slutet av 50-talet fick han ett antal försök refuserade hos förlagen. I början av 60-talet blev det en generationsväxling bland förläggarna och tiden var plötsligt rätt för Johnsons poesi. Nu tog en period vid med allehanda gränsöverskridande konst. Johnson var en centralgestalt i svenskt konstliv runt 1960-talet på scener som Pistolteatern, Fylkingen och Moderna museet. I dag är han verksam som musiker och skådespelare i bland annat Wernerteatern som gav en föreställning av Werner Aspenström under Dan Andersson-veckan.

- Jag tycker om växelbruket mellan genrer och konstområden, de olika konstyttringarna påverkar varandra på ett positivt sätt.

Fakta:

- Läs. Har du intresse för språket, läs så mycket du hinner. På så vis hittar du författare som kan bli dina litterära förebilder.

- Härma. När du hittat en genre eller ett författarskap du tycker om, härma. Du lär dig mycket samtidigt som du hittar en egen röst.

- Skriv. Försök att skriva regelbundet. Det hjälper att hålla verktygen i ordning. Jag skriver som bäst under inspiration men det är till stor hjälp att hålla igång skrivandet även när det inte går lika lätt.

- Använd nuet. Jag har alltid varit öppen för det som pågår omkring mig när jag skriver och låter det då och då komma med i mina texter. Det ger en närvarokänsla. Jag är väldigt imponerad över radiosportens referat där de hela tiden lyckas förmedla nuet, det som pågår.

- Bollplank. Låt en person som du litar på läsa och kommentera när du kommit en bit på väg. För mig är den personen min fru Kerstin Ståhl. Det är den enda person jag låter läsa innan förläggaren.