Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare krav på leksaker

I leksaksbutiken är kommersen i full gång.
Men det är få av kunderna som känner till att det kommit nya regler som ska ge säkrare och hälsovänligare leksaker.
– Man tar för givet att leksakerna är säkra, säger Kalle Myrkrans, pappa till tvååriga Mila.

Leksaker ska ge glädje och lycka, men varje år inträffar tusentals olyckor där barn måste få akutsjukvård på grund av olyckor med leksakerna. Sedan i onsdags finns en ny lag som ställer högre krav på både tillverkare och importörer av leksaker. Och 2013 förbjuds elva nya ämnen som inte får läcka ut från leksakerna.

– Nej, det här kände jag inte till, säger Kalle Myrkrans som står tillsammans med frun Johanna och dottern Mila och tittar på små figurer.

De berättar att de litar mer på de etablerade kedjorna, än knallar på marknader och andra enstaka försäljare.

– När det är en tillverkare som man känner igen så litar man mer på produkten både kvalitets- och säkerhetsmässigt än om man köper den på en marknad.

Det gamla direktivet för leksaker är från 1988.

– Leksakerna har utvecklats och moderniserats sedan dess och vi har sett olyckor trots att leksakerna uppfyllt det gamla direktivet, säger Åsa Persson, jurist på Konsumentverket.

Enligt Konsumentminister Birgitta Ohlssons (FP) uppgifter från Socialstyrelsen inträffade 2 000 olyckor med leksaker som krävde akutsjukvård år 2007.

Konsumentverket har tidigare varit ensam om att inspektera leksaker, men nu ska kontrollerna göras tillsammans med Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket vilket tillför helt ny kompetens vid testerna.

– Vi har tagit fram en handlingsplan där vi ska kontrollera kemikalier i vardagen, däribland leksaker, säger Eva Nilsson, jurist på Kemikalieinspektionen.

I leksaksbutiken i Bergströms galleria träffar DT en familj som precis köpt Bakugan-leksaker åt en av sina söner. I förpackningen ser leksaken ut som en kub eller boll, men den går att veckla ut till en figur.

– Vi tänker alltid på säkerheten, säger 5-årige Malte Tunström.

Hans föräldrar Göran och Mia känner dock att de kunnat släppa lite på säkerhetstänket när barnen blivit äldre.

– Förr hade man mer koll. Nu kan man köpa prylar som går sönder, men de stoppar inte in sakerna i munnen, säger Göran Tunström.

Bland annat hade familjen en speciell cylinder så att de kunde testa om leksaker kunde åka ner i halsen på små barn. Och när barnen lekte med små figurer, till exempel leksaker från Kinderägg satt alltid Göran eller Mia med.

– Vi hade en speciell låda med saker från Kinderägg som vi plockade undan när leken var över, berättar Mia Silfwerplatz Tunström.

I efterhand har de insett att vissa leksaker varit olämpliga för små barn. Bland annat Transformers-figurer som barnen kunde plocka sönder.

Även Göran och Mia är försiktigare när det gäller marknader.

– Vi köper inte billigt skit på marknader, säger Göran Tunström.

På BR-leksaker försäkrar regionchef Henrik Linder att företagets leksaker är säkra.

– Reglerna som kom nu finns redan hos oss och har funnits i flera år. Vi gör tester och har ett kontor i Hong-Kong som följer upp säkerheten. Och vi har inga av de ämnen som ska förbjudas 2013 i våra leksaker.

Även på dalaföretaget Clas Ohlson som importerar leksaker lovar man att produkterna går att lita på.

– Vi har inga skadliga tillsatser i våra leksaker. Och vi har egna ambitioner utöver lagkraven och jobbar med att fasa ut ämnen som kan skada miljön, säger John Womack, informationschef på Clas Ohlson.

– Vi har direktimport och vi upplever att det är lättare att ha direktkontakt med tillverkaren, än om man går via europeiska leverantörer. Men vi har förstås en del kända varumärken som kunderna efterfrågar och då får vi förlita oss på informationen från leverantören i Sverige eller Europa, säger han.

Konsumentverkets lista hittar du här.