Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare kontroll av SVT:s satsningar

Tv-licensen bytts mot en avgift och hårdare kontroll av nya public service-satsningar. Det förelår den statliga public service-utredningen.

På tisdagen presenterades den statliga utredningen "Nya villkor för public service".

Utredningen föreslår att en skatt ersätter avgiften för radio och tv. Men både Sveriges Radios avgående vd, Mats Svegfors, och företagets tillträdande vd, Cecilia Benkö, underkänner omedelbart utredarnas skatteförslag. "Budgetfinansiering vore ett hårt slag mot vårt oberoende, d v s det som oftast kallas 'armlängds avstånd' mellan public service och politiken", skriver Benkö och Svegfors i ett pressmeddelande.

Den som hyste farhågor att utredningen skulle föreslå ett vingklippt public service av amerikansk modell kan andas ut. Utredarna konstaterar att Sveriges Radio, Sveriges Television även i framtiden bör ha "ett brett uppdrag och en mångfald i det egna programutbudet".

På Dagens Nyheters debattsida skriver utredarna att det är en självklarhet för dem att public service-företagen ska kunna använda ny teknik för att göra sina programutbud tillgängliga för publiken "på det sätt som behövs".

Samtidigt understryker utredarna vikten av att implementera den så kallade förhandsprövningen. Det innebär att nya stora satsningar inom public service måste skickas på remiss, och alltså offentliggöras för kommersiella aktörer, innan programbolagen får sjösätta dem.

Med förhandsprövningen på plats skulle SVT till exempel inte ha kunnat lansera sin branschledande Play-tjänst utan att först låta andra tv-kanaler ta del av planerna.

Utredningen ställer också krav på en noggrannare redovisning av public service-företagens verksamheter, med motiveringen att en bra redovisning är viktig för en öppen debatt. Vad gäller SVT ställs särskilda redovisningskrav beträffande sponsring.

Utredningen har nu överlämnats till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som ska ta ställning till förslagen. De nya regler som eventuellt kommer att gälla för public service-företagen träder i kraft den 1 januari 2014 då SR:s SVT:s och UR:s sändningstillstånd ska förnyas. TT Spektra

Carl Cato