Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare klimat i Fotbollssverige

Annons

Våldet inom fotbollen blir allt vanligare. Nu tvingas fotbollsförbundets disciplinnämnd dela upp ärendena mellan sig för att hinna med alla.

Antalet anmälningar till Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd, mot spelare eller tränare som brukat våld eller burit sig illa åt under match, har fördubblats i år jämfört med 2006.

Under årets första fyra månader fick nämnden in 67 bestraffningsärenden. Det ska jämföras med 34 för samma period förra året.

Disciplinnämndens ordförande, Khennet Tallinger, har tydligt märkt av ökningen.

Ökningen är till viss del väntad. Från och med i år är alla typer av pyroteknik på läktarna totalförbuden. Samtidigt tas det hårdare tag mot avvisade ledare.

Germund Nilsson, domarkonsulent i Svenska fotbollsförbundet, menar att det främst är ledarna som står för ökningen.

Så var det inte tidigare.

Gefles tränare, Per Olsson, är en av dem som hamnat på disciplinnämndens bord i år. Han blev uppskickad på läktaren efter att ha kommenterat ett domslut under en träningsmatch mot Örebro. I hans fall nöjde sig disciplinnämnden med en tillrättavisning.

Inför lördagens allsvenska möte mellan AIK och Helsingborg är det AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovics tur att känna av den hårdare bedömningen. Han blev avvisad i samband med förlustmatchen mot Malmö FF och har nu påföljd att vänta från disciplinnämnden.

Per Ågren är både ordförande i spelarföreningen och ledamot i disciplinnämnden. Han tycker att ledarna borde ta ett större ansvar.

Ågren förklarar också utvecklingen med att klimatet allmänt blivit hårdare och att fotboll inte tas lika lättvindigt längre. Han tror att problemet är större i de lägre divisionerna än i allsvenskan.

TT

Mer läsning

Annons