Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda ord när Idre Fjäll bjöd in till möte

Idre Fjäll bjöd på informationsmöte på måndagskvällen och i den efterföljande frågestunden höjdes temperaturen när både frågor och kritik, men också beröm vädrades.
– Ni måste sluta att pinka in revir och samarbeta mer, hävdade Classe Nilsson med adress till Idre Fjäll och vad som av många uppfattas som att Idre Fjäll bromsar Himmelfjälls utveckling.

Idre Fjäll med VD Jocke Johansson och hela styrelsen med ordförande Eva Bjernudd i spetsen inledde med att informera om nuläget och nyheter inför den stundande säsongen. Nyheterna i år handlar om underhåll, nya längdskidspår och en ordentlig nöjessatsning. samtidigt passade stiftelsens ordförande Eva Bjernudd på att påtala att 85 procent av de anställda på Idre Fjäll också är mantalsskrivna i kommunen.

– Vår uppgift är att värna bygden och utveckla friluftslivet. Vid rekrytering väljer vi idrebor först, om deras kompetens är den rätta, betonade Eva.

Eva påtalade också värdet av samarbete med entreprenörer och andra lokala företag.

– Ett bra samarbete betyder mycket för Idre Fjäll och våra gäster.

När det blev dags för frågor från den nära fullsatta lokalen så saknade Alf Nordin den gamla inställningen att Idre alltid skulle vara före och syftade då på att det inte längre var självklart att erbjuda tidig snö. Alf fick medhåll av Idre SKs ordförande Bengt Martinsson som påtalade värdet av att garantera tidig snö för längdskidtävlingar.

– Att spara snö är väldigt värdefullt för att få en tidig säsongsstart och säkra stora skidtävlingar, menade Bengt.

Lennart Hjelm var också inne på bättre förutsättningar för längd- och skidskytteträning med en asfalterad slinga.

Idre Fjälls VD Jocke Johansson försvarade att snön inte längre sparades med att kostnaderna var större än intäkterna. Men både vad gäller att spara snö liksom att asfaltera en slinga för rullskidor är något som kan bli aktuellt då helheten ingår i det som är reseanledningen till Idre Fjäll, även om det är den alpina åkningen som är viktigast.

Staffan Derning, VD för Idre Himmelfjäll, tog sedan över golvet och riktade kraftig kritik mot att Idre Fjäll bromsade utvecklingen för hela området genom att inte se de möjligheter som ett enkelt förfarande med ett gemensamt liftkort skulle medföra.

Staffan ifrågasatte också att Idre Fjäll fortfarande driver frågan om Tre Toppar. Han krävde att friluftsfrämjandets representant i styrelsen skulle svara om deras inställning, samtidigt som Staffan hävdade att det fanns motsättningar inom styrelsen.

Trots att ordförande Eva Bjernudd avrådde så svarade Jörg Bessek, men han nöjde sig med att konstatera att det som är bra för Idre Fjäll är bra för området och att ett samarbete med Himmelfjäll på samma villkor är win-win för båda.

Eva Bjernudd bedyrade att visionen om tre toppar ligger längst ner i byrålådan, något som fick Derning at ta fram Idre Fjälls årsredovisning och peka på en helsida om tre toppar.

Därefter ifrågasatte Staffan Derning det förslag till liftkortssamarbete som erbjudits från Idre Fjäll.

– För gästens del går det inte att ha olika priser. Varför ska det kosta mer att åka till Idre Himmelfjäll för ett gemensamt kort än vad priset är för Idre Fjäll, undrade Staffan.

Något svar fick han inte mer än Eva Bjernudds bedyran att det inte fanns något syfte från Idre Fjäll att stoppa Himmelfjäll och att liftkortspriset var något som de två anläggningarna säkert skulle komma överens om.

– Vi är överens om ett samarbete och vi är överens om att koppla ihop våra anläggningar liksom att vi har Himmelfjäll uppe som en punkt på varje styrelsemöte, men några pengar att gå in i projektet är inte aktuellt, konstaterade Eva Bjernudd.

– För oss närmar sig nu frågan om vi ska gå vidare eller dra oss ur projektet, konstaterade Staffan Derning, besviket.