Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård sparplan väntar SAS

Över 1 000 anställda mister jobben, alla andra får lönerna sänkta med 15 procent. Så ser sparplanen ut för att rädda krisdrabbade flygbolaget SAS, erfar de danska medierna TV2 Finans och Berlingske Business.

Annons

Planen uppges ha blivit klar vid krisförhandlingar under helgen och ska presenteras på måndagen.

Flygbolaget säger till medier att inga kommentarer lämnas förrän vid måndagens presskonferens, då också den försenade delårsrapporten presenteras.

Malin Selander, pressansvarig på SAS Sverige, är mycket förtegen om vad som är i görningen inför bolagets delårsrapport och plan som ska presenteras på måndagen.

– Det försiggår väldigt mycket rykten och spekulationer i medierna. Vi kommer i morgon klockan åtta att presentera rapporten och vår framtida plan. Det viktiga här är att vi inte gått ut med uppgifter eller någon fakta om planen, säger hon till TT.

TT: Kan man kalla planen för en sparplan?

– Det får stå för dig.

TT: Har ni fört samtal med facket?

– Vi ska bli ett mer effektivt bolag och mer kostnadseffektivt, de olika delarna i den processen har vi inte gått ut med. Detaljerna kommer först i morgon.

Enligt danska TV2 ska bankerna ha accepterat sparplanen som innebär att 3 miljarder svenska kronor i omkostnader ska skäras bort.

Den 30 oktober handelsstoppades SAS på Stockholmsbörsen. Under flera dagar hade det florerat uppgifter i medier om krismöten med ägare och kreditgivare, och att personalen ska tvingas att acceptera sämre villkor.
SAS gick ut med att vinsten före skatt tredje kvartalet var 568 miljoner kronor, att man ska spara ytterligare 3 miljarder och avyttra tillgångar för lika mycket.
I torsdags, den 8 november, skulle kvartalsrapporten bli offentlig. I stället skickade SAS ett pressmeddelande att rapporten kommer nu på måndag, den 12 november.
I fredags bekräftade EU-kommissionen att den för informella samtal om SAS finansiering med Sveriges, Norges och Danmarks regeringar.

Vänsterpartiets näringspolitiska talesperson Kent Persson kräver att regeringen informerar riksdagens näringsutskott om turerna i SAS:
"Vi kräver att ansvarig minister så fort som möjligt kommer till riksdagens näringsutskott. Staten är största ägare och riksdagen behöver därför få full information om situationen. Nu måste regeringen lägga korten på bordet", skriver han i ett pressmeddelande.

Även facket är förteget inför morgondagens besked.
– Vi har under ett antal månader varit löpande informerade men vad det gäller den ekonomiska situationen så gäller sekretess. Sen har man även presenterat en plan för den framåtriktade driften, den går vi inte ut med förrän SAS går ut offentligt, säger Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.
TT: Är du rädd inför vad som kan presenteras i morgon?
– Rädd är fel ord, jag har full respekt för situationen som SAS är i, de ansträngda finanserna är ingen hemlighet. Men jag litar på att ägarna sköter det, det måste jag göra. Vi tolkar det senaste positiva kvartalsresultatet som ett steg åt rätt håll.

Inte heller Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening Unionen, vill kommentera läget för SAS ytterligare
– Jag tänker inte yttra mig innan SAS lämnar rapport i morgon. Vi har haft samtal med SAS men inga förhandlingar, men jag ser inga skäl till oro.
TT: Finns det något mer du kan säga om situationen?
– Vi avvaktar. Det finns saker jag kan men inte vill säga.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) kommer för tillfället inte att kommentera uppgifterna som cirkulerar kring SAS, säger hans pressekreterare Victoria Ericsson till TT.
På frågan om det har hållits eller ska hållas ett extra regeringssammanträde om situationen i SAS svarar hon:
– Vi återkommer när vi kan ge kommentarer.

(TT)