Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot illa skött ekonomi i kommunen

Kommunens ekonomiska situation är fortsatt oroande. Nu kommer svidande kritik från revisorerna.
– Situationen är mycket otillfredsställande, det är näst intill en ansvarsfrihetsfråga, säger Jan Erik Olhans, ordförande i kommunrevisionen.

Annons

Delårsbokslutet efter årets första åtta månader visar nästan 18 miljoner kronor i underskott.

– Rapporten understryker mer än någonsin att vi måste göra förändringar i verksamheten. Vi måste leva efter de förutsättningar vi har, påpekade kommunalrådet Ulf Hansson (S) när kommunfullmäktigs sammanträdde under onsdagen.

I den bästa av världar kan ändå kommunen nå ett nollresultat vid årets slut, konstaterade Jan Erik Olhans. Men det är tack vare att staten betalar ut ett engångsbelopp på drygt 15 miljoner kronor, de så kallade AFA-pengarna.

– Förra året var det LSS-pengarna som räddade kommunen, men vad blir det nästa år? undrade Jan Erik Olhans.

Han berättade att soliditeten, kommunens egna kapital, är på väg åt fel håll.

– Om det fortsätter så här finns det risk att vi har en nettokostnad på 102 procent av intäkterna, gud förbjuda att det blir så, förmanade han.

Jan Erik Olhans kritiserade bristen på framförhållning och saknad av mål för verksamheten. Nu kommer dessutom tider med stora pensionsavgångar i kommunen, samtidigt som den gamla pensionsskulden fram till 1998 uppgår till 467,3 miljoner kronor.

– Kommunstyrelsen måste vara mycket tuffare när det gäller att ställa krav på förvaltningarna, det går inte att dividera om tilläggsanslag, framhävde han.

Förvaltningschefer och ordförande i nämnderna ska visserligen redovisa vilka åtgärder de tänker vidta för att spara pengar.

– Men sedan då, vad händer i kronor och ören? undrade Jan Erik Olhans som efterlyste en betydligt bättre uppföljning.

Dessutom ägnar sig kommunledningen åt för mycket detaljstyrning, ansåg han. Kommunchef, förvaltningschefer och vd:ar i bolagen bör få sköta sina jobb med befogenheter och ansvar för rapportering.

– Skärpning, uppfordrade Jan Erik Olhans som tyckte att dialogen ska ske med ordföranden i respektive nämnd och inte med tjänstemännen.

Kommunalrådet Gun Drugge (C) sade sig också vara starkt oroad över utvecklingen. Hon hänvisade till en rapport från Sveriges kommuner och landsting:

– Om vi forstätter som i dag behöver vi höja skatten med 13 kronor och ändå effektivisera med en procent varje år, berättade hon.

Gun Drugge bedömde att Hedemora kommun förlorat cirka 100 miljoner kronor i skatteintäkter genom en befolkningsminskning på 2 000 personer. Men effektiviseringar har inte gjorts i samma takt, framhöll hon.