Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård dom för dödsolycka i augusti 2012

Det var i augusti 2012 en Älvdalsbördig 11-årig flicka omkom efter att hon blivit påkörd av en motorcykel på trottoaren i centrala Lillhärdal. På fredagen dömdes mc-föraren till fängelse, i ett år och två månader, av hovrätten i Nedre Norrland

Det var i slutet av augusti 2012 som den elvaåriga flickan promenerade på trottoaren framför kyrkan i centrala Lillhärdal tillsammans med två flickor i samma ålder. Utan förvarning blev hon påkörd bakifrån av en då 21-årig man på en crossmotorcykel.

Flickan fick så svåra skador att hon avled.

Mannen åtalades för grovt vållande till annans död.

När ärendet tog upp i tingsrätten 2013 friades mannen från den åtalspunkten. En oenig tingsrätt dömde mannen för olovlig körning och påföljden blev 60 dagars samhällstjänst samt skyddstillsyn för några andra brott, bland annat stöld.

Två av nämndemännen i tingsrätten hade en annan åsikt. De ansåg att 21-åringens förklaring till olyckan, om att han träffats ett föremål i ögat och tappat kontrollen över crossmotorcykeln, inte var trovärdig. De ansåg att han skulle ha dömts till åtta månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Nämnas kan att crossmotorcykeln var avställd och mannen saknade körkort vid olyckstilfället.

Domen överklagades. Åklagaren ansåg att mannen var till skyldig grov vårdslöshet i trafik utöver grovt vållande till annans död. Bland annat åberopades ett sakkunnigt vittne, som kunde bedöma fordonets hastighet efter en utredning det sakkunniga vittnet sammanställt. Dessutom åberopades bevisning på att mc-föraren medvetet kört på trottoaren.

Hovrätten gick på åklagarens linje i sin dom på fredagen.

Mannen döms till ett år och två månaders fängelse för grovt vållande till annans död och för grov vårdslöshet i trafik. Förutom fängelsestraffet ska mannen även betala 40 000 kronor i skadestånd till tre anhöriga, totalt 120 000 kronor.