Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård debatt om Domnarvsvallen och barngrupperna i förskolan

Kommunfullmäktige säger nej till ett maxtak i förskolan.
När det gäller Domnarvsvallen finns oklarheter och allt fler ifrågasätter satsningen när Brage åker ur Superettan.
– Vi har dialog med klubbarna och jag hoppas snart kunna ge besked om resultatet, säger Jan Bohman (S).

Vid kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagen debatteras bland annat Domnarvsvallen och barngruppernas storlek i förskolan.

Ulla Olsson (M), som är emot satsningen på Vallen, vill veta om det går att riva upp beslutet - eller skjuta på investeringen.

Jan Bohmans (S) svar är att kommunen inväntar den rättsliga hanteringen av ärendet, sedan besluten överklagats. Han säger även att en dialog förs med klubbarna om hyresavtal.

Lars Ingvarsson (FP) som tidigare sagt ja, menar att bygget bör skjutas på framtiden om inget Borlängelag spelar i Superettan 2014. Nils Gossas (MP) anser att beslutet bör omprövas om klubbarna inte skriver på avtalen.

Barngruppernas storlek i förskolan vållar en lika intensiv debatt. Kristdemokraterna vill ha ett maxtak på 15 barn i förskolan och ett riktvärde för personaltätheten.

Kommunfullmäktige säger nej.

Mari Jonsson (S) pekar på att det krävs nyanställning av 68 årsarbetare och 21 nya avdelningar för att genomföra förslaget. Enbart personalkostnaden ökar med 27 miljoner. Utöver det tillkommer lokalkostnader.

Detta samtidigt som kön till förskolan växer och nya platser krävs. I november beräknas 123 barn köa.

– Det ser värre ut i år än 2012. Dessutom tror vi på en liten babyboom 2014.

Mari Jonsson menar också att det är mycket mer än gruppstorleken som styr kvalitén i förskolan.

– Små grupper med hög personaltäthet behöver inte betyda högre kvalité.

Jonas Hillerström (KD) menar dock att ett tak är ett bra riktvärde, och att inget hindrar att barngrupperna är betydligt mindre än så. Han ser stora grupper som en risk för de minsta barnen, i synnerhet de med särskilda behov.

– Mindre grupper är alltid att föredra framför större grupper med samma personaltäthet, anser Hillerström

Även Vänsterpartiet och Folkpartiet talar för ett maxtak.

Men så blir det inte. Mari Jonsson (S):

– Att säga ja till förslaget vore att ge tomma politiska löften, att låsa sig vid något som vi inte har ekonomi att klara av.