Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härbärge öppnat för EU-migranter

Nu har ett härbärge för tiggande och hemlösa EU-migranter öppnat i Falun. Där bor nio personer, bland annat några barn.

Det är Falu Kristna Forum, ett samarbete mellan alla kyrkor i Falun, som startat härbärget.

– Innan jul samlades folk från olika kyrkor för att prata om hur vi skulle kunna hjälpa de människor som tigger, berättar Karin Olofsdotter, pastor i Nybrokyrkan och ordförande i Falu Kristna Forum.

Man har tidigare hjälpt några tiggande EU-migranter med att kunna åka hem. Enligt Karin Olofsdotter kommer de som tigger i Falun från Bulgarien, och kyrkorna hoppas också kunna hjälpa dem på plats när de kommit hem.

– Vi för samtal om hur man ska kunna hjälpa människor på plats där hemma. Vi försöker tänka både långsiktigt och kortsiktigt.

Men alla EU-migranter kunde inte åka hem innan jul. När kylan var som värst beslutade man därför att öppna ett härbärge i en av kyrkorna. Med tanke på EU-migranternas säkerhet vill Karin Olofsdotter inte avslöja i vilken kyrka som härbärget öppnat.

– Vi hade en akut situation med kyla och människor som inte har någonstans att bo. Vi kunde inte längre gå förbi dem på gatan och låtsas som att vi inte såg.

Tidigare sov flera av EU-migranterna i bilar. Nu får de alltså bo i en av kyrkorna, och kan också gå till andra kyrkor för att duscha och tvätta. I härbärget bor i nuläget nio personer, varav några är barn. Karin Olofsdotter berättar att de uppskattar att ha en trygg och varm plats att sova på.

– De är såklart jätteglada. Vem vill sova i en bil?

Även om det blev en ganska akut lösning så kommer man hålla härbärget öppet så länge man kan. Men när skid-VM startar i februari är kyrkorna uppbokade så tills dess måste man ha hittat en annan lösning.

– Vi har tagit kontakt med kommunen och förhoppningen är att hitta någon form där vi kan samarbeta.

Om man har något mindre jobb att erbjuda EU-migranterna eller vill hjälpa till på något annat sätt kan man kontakta Falu Kristna Forum.