Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haraldsboskolan hyllar sin kraftanläggning

Den officiella invigningen av Haraldsbogymnasiet sol- och vindanläggning hölls i dag trots att projektet varit i gång sedan i vintras.
Inför skolans elever prisades anläggningen med en fanfar.
– Vi hann aldrig fira förra terminen och tycker att ett projekt som inspirerar unga att göra någonting åt klimatet förtjänar att hyllas, säger Åke Hestner.

Annons

0,00 kwh visar mätaren i kontrollrummet för hur mycket energi som producerats just i dag från solcellerna som placerats på Haraldsbogymnasiets tak. Den gråa och vindstilla dagen gör inte energiprojektet rättvisa.

– Vid rätt väderförhållanden kommer vi upp till relativt höga nivåer, särskilt med solfångarna, säger skolans institutionstekniker Kjell Lasses.

Monteringen av pilotanläggningen på taket har han mestadels skött själv medan elever på Lugnetgymnasiets elprogram dragit ledningarna som leder ström från vindkraftverket och solcellerna till kraftnätet.

Åke Hestner är lärare på Haraldsboskolan och har engagerat sig i projektet sedan starten för ett år sedan. Den första strömmen producerades under februari 2012 och enligt Åke Hestner har miljöprojektet nu hamnat i en ny fas.

– Hittills har huvudsakligen eleverna på elprogrammet varit inblandade i anläggningen men nu när allting är i gång och fungerar ska vi se till att använda den i undervisningen. Det här är ett relativt enkelt sätt att visa våra ungdomar konkreta exempel på alternativ energi, säger Åke Hestner.

Daniel Asplund har själv tidigare varit elev på Haraldsboskolan och jobbar nu med energifrågor på Falu energi och vatten. Under gårdagen höll han ett tal inför skolans elever där han uppmanade dem att våga hitta lösningar på de globala problemen.

– Människan har utnyttjat jordens resurser på ett slösaktigt sätt vilket har satt sina spår på miljön. Nu är festen slut. Era idéer är viktiga för att hitta nya lösningar på dagens energiproblem, säger han.