Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill man också slippa Outokumpu

"Bingo" och "världens chans" för Avesta, Långshyttan och Torshälla med rätt ägare.
IF Metalls ordförande Bjarne Rasmussen i Degerfors beklagar att Degerfors inte fanns med på försäljningslistan.

– Att något åt det här hållet var på gång har vi förstått en tid. EU-kommissionen såg att Outokumpu skulle få över 40 procent av Europamarknaden. Att det skulle bli avyttringar har vi förstått.

– I Sverige finns bara en tillverkare av rostfritt utanför Outokumpu, Sandvik med sina specialstål. De skulle kunna bli en bra ägare. Hade vi i Degerfors fått dem som ägare hade det varit underbart. Jag hoppas bara att det inte blir någon kines eller indier som köper de svenska enheterna, säger Bjarne Rasmussen.

– För oss i Degerfors fortsätter problemen. Huvudproblemet är att det är finska staten som är huvudägare och de ser Outokumpu som ett rent sysselsättningsprojekt för Torneå.

– Det är bara att titta på boksluten de senaste fem åren. Förlusterna bara fortsätter och det är Torneå som blöder mest och tar resurser från Sverige.

Tror du att ni kommer att få fortsätta ta stålämnen från Avesta till Degerfors i framtiden?

– Det är inget ännu som sagts kring detta. Jag gissar att Outokumpu håller detta i koncernen så då kommer vi att få våra ämnen från antingen stålverken Tyskland eller England.

Hur bedömer du framtiden för dem som slipper Outokumpu?

– För Avesta är detta bingo. De slipper från standardstålet som ska konkurrera med lågprisvolymer från Kina och kan nu inrikta sig på att utveckla specialstålen.

– Kloster,som innan finnarna tog över hade Europas bästa verk, har fått världens chans, liksom Torshälla. Nu slipper de standardprodukter och kan nischa på de specialstål som de är bäst i världen på. Nu kan de dessutom bygga upp en egen försäljningskanal som inte bygger på standardstål, säger IF Metalls Bjarne Rasmussen.

Rasmussen konstaterar att det hängt ett stort ok över de svenska enheterna ända sedan Inoxumplanerna presenterats. I samband med att Outokumpu och ThyssenKrupp offentliggjorde affären så tillkännagavs en plan att flytta kallvalsningen av rostfri tunnplåt från Sverige till Tyskland med början 2014.