Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill man locka flerinflyttare från Holland

Hilje Blaauw och Petra van Milligens familjer är sedan några år tillbaka bosatta i Yttermalung och Malungs finnmark. De har flyttat hit från Holland och nu jobbar de för att locka flera landsmän att följa i deras spår.

Hilje och Petra är exempel på den nya generationen holländare som söker sig till Sverige för att uppleva en livskvalitet som saknas i Holland.

– Attraktionen ligger i de enkla sakerna, som att barnen får möjlighet att gå i en skola nära naturen, och friheten att åka längdskidor från huset, säger Petra.

Då flera holländska familjer har uttryckt intresse för att göra samma resa har Hilje och Petra initierat projektet "Flytta till Finnmarken".

De arbetar aktivt med att informera intresserade barnfamiljer om vad som krävs för att flytta till Yttermalung och finnmarken.

Sedan januari finansieras projektet av landsbygdsutveckling Leader Dalälvarna.

Malung-Sälens kommun samarbetar med projektet som en del i sitt arbete med att öka inflyttningen till kommunen.

Kommunen stöttar med rådgivning från näringslivsenhetens landsbygdsutvecklare, Malung-Sälens turistbyrå samt förmedling av kontakter med näringslivet och arbetsförmedlingen.

Projektet upplever redan ett växande intresse från potentiella Yttermalung och Finnmarksbor.

– Sedan vi besökte en flyttmässa i Holland i januari har ett antal familjer anmält intresse för att få mer information om Yttermalungs skola, möjligheter att köpa hus, starta eget eller söka jobb, berättar Hilje och Petra.

Då en inflyttning tar ungefär ett och ett halvt år arbetar projektet långsiktigt med målsättning att ha ökat inflyttningen till kommunen åren 2013-2015.

– Projektet är ett konkret exempel på hur kommunen stöttar Yttermalung och Finnmarken för att öka inflyttning och bidra till en levande landsbygd, säger Hilje Blaauw