Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här var det laddat!

Med sina cirka hundra aktiva är Ludvika skytteförening en av de största skytteklubbarna i mellansverige.
En av deras skickligaste unga skyttar är Elin Andersson, 18, som tog sig till final i junior-SM i höstas.
– För att bli bra måste man vara fokuserad på det man göra, lägga ner mycket tid och tycka att det är roligt.

Ludvika skytteförening håller till i en källarlokal på baksidan av Sporthallen i Ludvika. Där råder stor aktivitet, och vid skjutbanan trängs skyttar i alla möjliga åldrar. Vissa står, andra sitter och några ligger.

Stefan Bengtsson, en av föreningens största eldsjälar, ser det som en stor fördel att äldre vuxna och små barn tränar tillsammans.

– Vi har medlemmar från 6 till 70 år, men de flesta är ungdomar eller juniorer. Jag tror att det är viktigt att de kan träna ihop. De äldre fungerar som förebilder, de har erfarenhet och kan hjälpa de yngre.

Själv tävlar Stefan Bengtsson i klubbens interna serie mot tvillingarna David och Filip Gustafsson, som blir 11 år i år. De två vinner tävlingar på löpande band, och deltog båda i Skyttiadens riksfinal i mars. Skyttiaden är den största skyttetävlingen i Sverige för unga.

Verksamheten i Ludvika har hållit i sig ganska bra genom åren, och Bengtsson tror att det har att göra med kvalitéerna hos ledarna.

– Till och från har det varit bra i alla tider. Nu är vi en av skytteklubbarna med störst verksamhet i hela mellansverige och jag tror att Ludvika skytteförening är lika stor som alla andra klubbar i Dalarna tillsammans. Vi har en förening som verkligen bygger på skytte; ledarna är själva gamla skyttar och är på plats. Vi har kontinuitet, det är det allt bygger på.

Under SM, som hölls i januari, tog juniorerna från Ludvika skytteförening flera lagmedaljer. Ungdomssidan har också varit framgångsrik individuellt, medan juniorerna precis missat medaljerna.

– Vi har många jämna skyttar, men det är tufft att få den där sista lilla poängen, säger Stefan Bengtsson.

Föreningen har dock flera skyttar som är mycket lovande. Alicia Geijer, 14, och Dennis Engvall, 15 år, håller hög klass bland ståendejuniorerna.

Dennis Engvall vann Skyttiaden 2012. Sedan dess har han gått över till stående skytte, vilket är svårare, då man inte har samma stöd.

– Mitt mål som sittandeskytt var att vinna Skyttiaden, och det gjorde jag sista året. Mitt mål för den här säsongen var att komma över 380 poäng, och det har jag gjort. Det är klart att jag vill vinna Skyttiaden igen, men jag väntar med att se hur jag ligger innan jag sätter mål för hösten, säger han.

Elin Andersson, som fyller 19 i höst, är den av juniorerna som presterat allra bäst i år. I början av april slog hon sitt träningsrekord med ett resultat på 413,5 poäng. Hennes dröm är att nå juniorlandslaget, vilket hon tror kan vara möjligt:

– Då gäller det att man skjuter bra på stora tävlingar, men ibland skulle jag kunna ta landslagsskyttarna. Ibland har man bra dagar, ibland mindre bra, resonerar hon.