Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här twittrar ordningspolisen

Ordningspolisen i Falun/Borlänge har i dagsläget drygt 1 000 följare på twitter.
Sedan i april har man på försök skaffat ett konto för att via sociala medier nå ut till medborgarna och berätta om sin verksamhet.
– I dag befinner sig många på internet och då måste vi också finnas tillgängliga för dem, säger Stefan Dangardt.

Stefan Dangardt, informationsansvarig på Polisen Dalarna, säger att ordningspolisens twitterkonto är ett sätt att föra dialog med invånarna och stärka förtroendet för polisen.

– Sedan ett antal år tillbaka har flera polismyndigheter etablerat sig i de sociala medierna. Vi har nu på försök startat ett twitterkonto och en facebooksida sedan i våras. Det finns berättigade krav på att vi rör oss ute, men i dag befinner sig många på internet och då måste vi finnas tillgängliga också för dem.

– Det är ett sätt för oss att föra dialog med medborgarna och sedan är det en bonus att vi också kan få in tips och information om vad som är på gång. Det är ytterligare ett steg i vår verksamhet och det finns egentligen ingen begränsning. Vi vill visa vad vi gör och skildra polisarbetets vardag.

I dagsläget är det tre ordningspoliser som sköter kontot. De gör det anonymt, i mån av tid och beroende på när man arbetar. Det finns alltså inte täckning dygnet runt. Men det inkräktar inte heller på ordinarie verksamhet.

– Vi sitter mycket i bilen och det tar inte särskilt många sekunder att skriva något. Men vi tar hänsyn till förundersökningssekretess och lägger inte ut något som kan identifiera personer. Annars handlar det om vår vardag som ordningspoliser och vi försöker också besvara de frågor som ställs i mån av tid, säger en av poliserna bakom kontot.

Han berättar också att man ibland förbereder text som kan skickas ut vid senare tillfälle och att kollegor på plats vid händelser skickar vidare information som man sedan lägger ut via sin sida.

Det är ett officiellt konto och polisen som myndighet som står bakom det som skrivs. Det gör att det också ställs krav. Men Mattias Skarp, chef för ordningspolisen Falun/Borlänge, säger att man ändå vill ha en personlig ton i vad som skrivs och att man gärna ser att det skrivs med glimten i ögat.

– Skulle vi bara gå ut med torr information hade vi nog inte fått så många följare. Vi vill nå ut till yngre människor och då måste det som skrivs också vara intressant. Twitter är ett snabbare medium än Facebook och flödet pågår hela tiden. Det gör att det också finns utvecklingspotential.