Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här testar hon att hugga av ett skadat ben: Ny utställning på Falu gruva

Vad är grejen med koppar? Hur jobbigt kunde det vara att klättra upp på stege efter en arbetsdag i Falu gruva? Varför fick Anna Nilsdotter spöstraff? Svaren finns i Gruvmuseets nya utställning som öppnar på nationaldagen.

Ann-Sofie Axelsson är producent och Gunilla Hedenblad antikvarie vid Falu Gruva. Båda guidar med stort engagemang i nya utställningen. Den är andra delen i skildringen av gruvans tusenåriga historia.

- Vi hoppas att den visar sammanhang. Det ska kännas att det som hänt här också är viktigt nu, säger Ann-Sofie Axelsson.

Gunilla Hedenblad vill skicka med insikten att dagens drivna teknik inte är given. Den har sin historia, bland annat från Falu Gruva.

De har gjort utställningen för tre generationer som är vanliga besökargrupper. Ofta kommer far- och morföräldrar med barnbarn.

Sextiotalets glasmontrar med bergarter är inte helt borta. Men de är kombinerade med möjlighet att känna på mineraler, skrapa, lukta och testa.

En del av utställningen handlar om koppar. Tanken är att berätta mer om metallen och betydelsen för svensk ekonomi.

Spelmöjligheter vänder sig till de yngre, till exempel Kopparjakten, med utmaningen att bryta så mycket som möjligt utan att få en sten i huvudet och ”game over”.

Sjukvårdens historia är med. Ju längre ner gruvdriften fortsatte, desto farligare och allvarligare skador. Besökarna får prova känslan av att såga i ett skadat ben som måste amputeras.

I många avsnitt dyker han upp, Fet-Mats, världens mest kända gruvarbetare, död 1676 men konserverad av det vitriolhaltiga vattnet.

Till och med rättsväsendet har fått ett hörn i utställningen. Boken som ligger framme ger en inblick i straffen som människor runt gruvan blev utsatta för vid olika förseelse.

- Vi vill visa de stränga lagarna på 1600-talet, säger Gunilla Hedenblad.

En viktig del av utställningen handlar om uppfinningar och entreprenörer som drivit utvecklingen framåt. Det har stor betydelse även även idag, betonar Ann-Sofie Axelsson.

– Det slog mig också att arbetskraftsinvandringen var så viktig. Duktiga ledare har i alla tider tagit vara på skicklighet.

På måndag öppnar utställningen och pågår dagligen till 30 september.

Den nya delen har kostat 3,5 miljoner kronor, helt finansierat av sponsorerna Marcus och Marianne Wallenberg Stiftelse och Örjans Gille.

Nästa år ska även tredje och sista etappen vara klar. Den skildrar kulturhistoria runt gruvan från 1800-tal till nutid.

Läs även:

Mer om Falu gruva

Falu Gruva: Årets turistmål för skolresor

Mer om Falu gruva i dt.se