Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här talas vackraste dialekten i Dalarna

Artikel 4 av 4
Mål i mun
Visa alla artiklar

Var sjunger dalmålet vackrast?
Nu har drygt 2000 röstande sagt sitt - och favoriten bland DT:s läsare är älvdalskan.

Dialektala skillnader i språket, och att tala utifrån sin egen plats är något vi värnar mer och mer. Men för bara några år sedan var dialekter och mål inte särskilt välkomna i det offentliga rummet. På tv och i radio fick programledarna gå kurs för att tvätta bort lokalfärg i uttalet och i stället lära sig ”rikssvenska”. I dag hör vi flera skillnader i språklig melodi och uttryck. I nyheterna, i reklamen, i politiken och på scenen hörs variationerna och det har blidats en folkrörelse mot språkutslätningen.

Även i vår region finns variationer. Det finns inte bara ett dalmål. Det låter olika i Idre och i Ludvika, i Falun och i Avesta.

När vi frågade er läsare vilken dialekt ni tycker är vackrast i länet, gjorde vi en lista med de nio dialekter som hör till de som flest talar i länet. Men reaktionerna lät inte vänta på sig, många saknade "sin dialekt".

Men av de drygt 2000 personer som röstade fick vi i alla fall en tydlig ”vinnare” i älvdalskan. 44 procent, drygt 900 personer röstade på dialekten som närmast kan beskrivas som ett eget språk i Älvdalen. Älvdalskan har utvecklats ur ett gemensamt nordiskt språk som talades för över 1 000–1 500 år sedan i norra Europa. Älvdalska består både av gamla språkdrag, som försvunnit ur svenska, och nya språkdrag som utvecklats lokalt.

TV: Martin Trygg besöker Älvdalen för att lyssna på älvdalskan.

Är du intresserad av att lära dig några ord på älvdalska? Lars Steensland sammanställt en digital ordlista som är öppen för alla.

Vi kommer att fortsätta skriva och berätta om dialekter, hör gärna av dig och tipsa om vad just du vill höra mer om.

FAKTA: En dialekt eller mål är en språklig varietet med regional bas.

Se TV: Storsatsning för att rädda älvdslskan

LÄS MER: Elever har tjänat 350 000 kronor på att tala älvdalska.

Se TV-serien: Dalmål och Dialekter

Se även: Peter Carlsson: "Det är hedersamt att prata den dialekt man har fått"

LÄS MER: Så här kunde det låta i Dalarna för 80 år sedan.