Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här studerar lägst andel unga på högskolan

Älvdalen finns med bland de kommuner i Sverige som har lägst andel 24-åringar som valt att plugga vidare efter gymnasiet.
Klyftan till Danderyd som ligger i topp är enorm.

Högskoleverkets statistik gällande årskullen 1987 visar att andelen 24-åringar i Älvdalens kommun som valt att plugga vidare efter gymnasiet ligger på 26 procent.

I Danderyds kommun i Stockholm har 76 procent av 24-åringarna valt att fortsätta eftergymnasial utbildning. Även om man tar med i beräkningen att antalet invånare i Älvdalen är lågt, vilket påverkar andelsresultatet, är klyftan kommunerna emellan stor.

Av samtliga som fyllde 24 år förra året valde 43,6 procent att studera vidare efter gymnasiet. Det är en liten ökning jämfört med året innan då motsvarande andelsresultat hamnade på 43 procent.

Bilden sedan lång tid tillbaks att det är fler unga kvinnor än unga män som väljer att studera vidare är oförändrad. Nära 52 procent av landets 24-åriga kvinnor läste vidare efter gymnasiet mot 36 procent av männen.

Tidigare undersökningar visar att den bilden i hög grad stämmer väl in på Älvdalen. Möjligheten till jakt, fiske och friluftsliv får unga män att stanna kvar på hemorten medan unga kvinnor i större utsträckning flyttar dit utbildningsmöjligheterna och jobben finns.

Det tidigare regeringsmålet att hälften i varje årskull 25-åringar skulle gå vidare till högskola övergavs 2008 då man i stället övergick till att föra statistik över 24-åringar som börjat högskolestudier.