Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här spirar framtidstron

Ungdomarna och deras framtidstro växer.
– Ökad kunskap ger oss bättre möjligheter att göra ett bra intryck på en arbetsgivare, säger Lisa Dahlgren, deltagare i en Unga till arbete-kurs i Djurås.
– Vi lär oss att lyfta fram det vi är bra på, förklarar Mimmi Magnusson.

Kursen, den andra för året i Gagnef, inleddes den 1 oktober och pågår i sex veckor, men de deltagande ungdomarna får vara kvar i projektet i sex månader – om de vill och behöver.

Flera av de från början elva kursdeltagarna, arbetslösa ungdomar mellan 18 och 22 år, är nämligen på väg ut i arbete.

– Kursen har lärt mig vad jag ska tänka på och hur jag ska agera under exempelvis en anställningsintervju, berättar My Lagergren, som den 1 december börjar jobba som liftvärd i Kläppen i Sälen.

Hon har redan skaffat lägenhet i Sälen, men går kvar i Unga till arbete-kursen så länge hon kan.

Fredrik Dragsten har också förhoppningar om att få ett jobb och han konstaterar att det är viktigt, kanske till och med avgörande, att ta egna initiativ.

– Vi måste aktivt söka jobb och vid kontakter med arbetsgivare göra ett bra intryck, veta vad vi vill och ha kunskaper om företaget och jobbet, säger han.

– Rätt förberedd är man mer bekväm i en intervjusituation, konstaterar Lisa Dahlgren.

Och Thomas Boberg tillägger att man som ung och arbetslös måste vara flexibel, beredd att vidareutbilda sig eller söka andra typer av jobb. I våras tog han studenten som bilplåtslagare – och upptäckte att det bara fanns en handfull lediga bilplåtslagarjobb i hela landet.

– Jag har haft praktik i ett par år och kan jobbet. Nu tar jag de erfarenheterna och kunskaperna med mig och praktiserar som plåtslagare, berättar han.

Ungdomarna slår fast att det är viktigt att få ett bra jobb, där de trivs och kan utvecklas. Men på kort sikt är det viktigaste att få jobb, att skaffa sig yrkeserfarenhet och att kunna försörja sig själva.

– Därifrån är det lättare att så småningom gå vidare. Men vi fokuserar naturligtvis på det vi vill göra eftersom det ökar våra möjligheter att få jobb som intresserar oss och där vi kan göra bra insatser, säger Fredrik Dragsten.

– Att vara arbetslös är riktigt tråkigt och även om man skulle ha tid har man inte råd att göra sådant som man skulle vilja ägna fritiden åt, förklarar My Lagergren.

Kursdeltagarna är överens om att det de nu lär sig – exempelvis hur de söker jobb, skriver CV:n och klarar anställningsintervjuer – är ovärderligt, de berömmer läraren Birgitta Kiviets engagemang, de söker jobb och studier, de är positiva – och deras tro på sig själva och framtiden växer.

– Det här är väl använd tid, fastslår Thomas Boberg.