Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här söker de läskraft

"Läskraft", är namnet på ett nationellt projekt som handlar om att ge ökad stimulans och livskvalitet till personer med demens via högläsning.
Nu har projektet nått Falun.

Annons

I veckan bjöds folk in till en inspirations- och informationskväll på stadsbiblioteket. Närmare 20 personer slöt upp.

"Jag känner mig så glad. Jag vet inte varför, men jag känner mig så glad". Orden är hämtade från en 97-årig gravt demenssjuk kvinna efter att hon varit med på en högläsningsstund som en frivillig högläsare bjudit på.

Frivilliga högläsare är vad Lovisa Svanström, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, vill locka till sig.

– Vi tror att högläsning ger bättre livskvalitet, att man får det bättre där man bor, att man får uppleva goda minnen och att man får en bra stund tillsammans. Det här är ett nationellt projekt som landat här i Falun, så exakt hur det kommer att bli är ovisst. Men vi kommer att sammanföra de ideella krafter som vill högläsa med de som det behöver läsas för, säger hon.

Intresserade kommer att utbildas i högläsning vid tre träffar.

– Sedan förväntas man högläsa för en grupp dementa på ett boende, och hur mycket är ju upp till en själv i mån av tid, säger Lovisa Svanström.

Eva Lindberg, bibliotekarie på Stadsbiblioteket, gav en kort information om den typ av lättläst litteratur som ska användas vid högläsningen för dementa.

– Det ska vara mycket luft omkring och lättläst typsnitt och ett klart och enkelt språk med korta meningar, utan att det blir tråkigt och färglöst. Det finns lite olika svårighetsgrader, säger hon.

I Rättvik är projektet Läskraft i gång sedan en tid tillbaka, något som Ancie Bergendahl på vuxenskolan kunde berätta om.

– Vi har utbildat sju stycken högläsare som är ute och läser på de olika boendena. Det som är roligt är att personalen på boendena är med på det här, de märker ju effekterna av högläsningen, säger hon.