Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skulle Dan Andersson flytta in

Han hann aldrig flytta in.
Döden kom emellan.
Men den lilla under renovering varande stugan i Gonäsheden är ändå starkt kopplad till skalden Dan Andersson, vilket isolerande rikstidningar vittnar om.

– I min släkt har man varit gruvarbetare, så när det som här handlar om Dagens Nyheter och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning från 1919 och 1920 kan det inte vara någon än Dan Andersson som har skaffat dem, säger Maria Norgren leende.

Hon bor på släktgården i Gonäsheden, där det på tomten finns ett mindre hus som det ibland stannar till Dan Andersson-kännare för att titta på.

För i det lilla huset var det meningen att Dan Andersson skulle bo med sin hustru Olga och deras då ofödda barn. Olga Andersson, född Turesson, var lärarinna i Gonäs, där paret hade blivit uppsagda från en lägenhet nära skolan eftersom posten behövde en lokal.

Lösningen blev en flytt till Gonäsheden, där Maria Norgrens farfar C-G Norgren och farmor Anna hyrde ut stugan på samma tomt där de själva hade ett större hus och bodde med åtta barn.

Dan Andersson var troligen nöjd med bytet från lägenhet till hus.

– Han gick ofta omkring och tänkte på nätterna och ville kunna spela fiol. Här skulle han inte behöva störa någon när han gjorde det, säger Maria Norgren.

Flytten förbereddes. Dan Andersson ska ha hunnit utföra en del tapetsering och målning samt den uppenbara tidningsisoleringen.

Men han hann aldrig flytta in. 16 september 1920 avled han av vätecyanidförgiftning på Hotell Hellman i Stockholm.

Änkan Olga Andersson flyttade i alla fall in i huset och parets barn Monika kom att bo där sina första tre och ett halvt år, innan den lilla familjen fick en lärarbostad i Blötberget.

Monika Andersson fortsatte dock dagtid att vara hos sina åtta "syskon" på gården i Gonäsheden.

– En av min pappas systrar, Linnea, brukade hämta Monika i Blötberget när Olga behövde jobba i skolan, berättar Maria Norgren.

Hon är själv skådespelare och fascinerad av historien, vilket har lett till en kamp för att få till ett bevarande av den hårt sargade stugan på gården.

– Ja, jag vill att huset bevaras för alla Dan Andersson-intresserade. Allra roligast vore det om de kunde få en chans att komma in och titta, säger Maria Norgren, som inte heller är främmande att via sin yrkeskunskap kunna levandegöra historien med någon typ av agerande.

Agerat är för övrigt just vad hon har gjort för att rädda stugan, som fram till i somras var på väg att falla ihop.

Ihärdigt sökande av kulturmedel har nämligen gett resultat. I tur och ordning, beloppsmässigt, har länsstyrelsen, Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, Ludvika kommun och Dan Andersson-sällskapet tillsammans anslagit 190 000 kronor för att rädda byggnaden.

Det räckte för att byggnadsvårdaren Pär Erlandsson i somras kunde göra de mesta akuta insatserna, som att lägga nytt yttertak, byta ut skadade stockar och lyfta farstugolvet.

– Nu står huset stadigt igen, så jag slipper vara orolig. Därmed är det också tryggat att finnas kvar att titta på för de Dan Andersson-entusiaster som kommer förbi här.

Än återstår en del utvändigt arbete, exempelvis håller Pär Erlandsson nu på med renovering av de urplockade fönstren och ytterdörrarna.

Även Maria Norgren med flera lägger ner en hel del arbete för att få den gamla stugan, med anor från 1850-talet, i så gott skick som möjligt.

Hon hoppas också att det ska gå att rusta huset invändigt, så att det kanske kan fungera som skrivarstuga för olika stipendiater.

– Jag ser det här rent musealt och har gjort en ny ansökan till länsstyrelsen om medel till en satsning invändigt. Vi får väl se hur det går med det.